Βιωματική μάθηση: Γιατί να διαβάζω αγγλικά παραμύθια στα παιδιά μου;

Η βιωματική μάθηση έχει αναγνωρισμένα οφέλη και βασίζεται σε απλές, καθημερινές μεθόδους που μπορεί να εφαρμοστούν εύκολα. Τι καλύτερο λοιπόν από τα παραμύθια σαν πρώτη επαφή με την αγγλική γλώσσα; Εικόνες, χρώματα και αγαπημένοι ήρωες! Μεγάλα γράμματα, σχέδια και αυτοκόλλητα! Πώς αλλιώς να εμφυσήσουμε την αγάπη και τον ενθουσιασμό για τα αγγλικά σε αυτήν την τρυφερή ηλικία;

Τα παιδιά ηλικίας 4 – 5 ετών στα οποία διαβάζουμε αγγλικά παραμύθια σε καθημερινή βάση υιοθετούν πλουσιότερο λεξιλόγιο και αποκτούν, σταδιακά, μεγαλύτερη ευχέρεια στην ανάγνωση, το γραπτό και τον προφορικό λόγο. Μέσα στην τάξη είναι σε θέση να απαντούν σε περισσότερες ερωτήσεις, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους και τα κάνει πιο δημοφιλή!

Βιωματική μάθηση με… παραμύθια!

Πιο συγκεκριμένα, με την ανάγνωση παραμυθιών αυξάνεται η συγκέντρωση τους και ενισχύεται η μνήμη τους. Θυμούνται λέξεις και ονόματα ενώ ταυτόχρονα, έρχονται σε επαφή με πιο σύνθετα γραμματικά φαινόμενα από ότι συναντάμε στον προφορικό λόγο.

Παράλληλα, καλλιεργούνται οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Μαθαίνουν πώς να εκφράζουν τα συναισθήματα τους ξεκάθαρα, αντί να ξεσπούν όταν είναι θυμωμένα ή στεναχωρημένα. Δεν αποκλείεται, ακόμη, να παρατηρήσετε το παιδί σας να ανοίγεται από μόνο του, καθώς διαβάζετε ένα παραμύθι. Τι πιο όμορφο να μιλά κανείς για τα προσωπικά του με πρόσχημα το χαρακτήρα ενός βιβλίου!

Επίσης, τα θέματα που πραγματεύονται οι διάφορες ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση για τον κόσμο και τις σχέσεις των ανθρώπων. Αν αυτό συμβεί στα αγγλικά, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα με αυθεντικό τρόπο!

Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας, άθελα του, δημιουργεί στενούς δεσμούς με τους αγαπημένους του ήρωες. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά ενσυναίσθηση. Αυτοί οι δεσμοί μπορεί, επίσης, να το βοηθήσουν να ξεπεράσει τις όποιες συναισθηματικές ή σωματικές αλλαγές που του συμβαίνουν, καθώς η αλλαγή φαίνεται φυσιολογική και αποδεκτή μέσα στο παραμύθι. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η αγωνία που μπορεί να νιώθει το παιδί σας και μπορεί να διαχειριστεί ακόμη και τους πιο ενδόμυχους φόβους του. Κι αυτό γιατί τα παραμύθια αναφέρονται στα άγχη και τις ανησυχίες των παιδιών με κατανοητό τρόπο και χωρίς να υποτιμούν τη σημασία τους, όπως πολλές φορές τείνουμε να κάνουμε εμείς οι μεγάλοι. Επιπλέον, αποκτούν ορθότερη κρίση σε σχέση με το λάθος και το σωστό, το καλό και το κακό. Στο ίδιο μοτίβο, τα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο να λύνουν προβλήματα, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν. Και δε χρειάζεται να τους λέμε πώς ακριβώς! Αφήστε τα να το καταλάβουν από μόνα τους!

Βιωματική μάθηση: Διευρύνει τη φαντασία και ανοίγει νέους δρόμους στην παιδική σκέψη

Συμπληρωματικά, ο φανταστικός κόσμος των παραμυθιών ανοίγει νέα μονοπάτια στη σκέψη των παιδιών και είναι ένας ασφαλής τρόπος να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Αλήθεια, γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι που έχουν φαντασία τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι και πιο ευρηματικοί;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που έχουν μάθει να ξεφυλλίζουν βιβλία από μικρά, αντιμετωπίζουν το διάβασμα ως απόλαυση και όχι ως «αγγαρεία». Έτσι, καθώς μεγαλώνουν είναι πιθανό να προτιμήσουν τα βιβλία από τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση. Κοινώς, υιοθετούν την κουλτούρα της ανάγνωσης και ως ενήλικες μπορεί να γίνουν φανατικοί βιβλιόφιλοι, συγγραφείς ή ακόμη και εφευρέτες! Επίσης, σε κάποια παραμύθια θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ξένες χώρες και συνήθειες, παραδόσεις, χαρακτηριστικές εορτές, ακόμη και γαστρονομικές προτιμήσεις ή συνταγές! Ευκαιρία να μαγειρέψετε μαζί τους!

Βιωματική μάθηση στο Creative English at Home

Στο Creative English at Home η ανάγνωση παραμυθιών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος σπουδών μας και η εκμάθηση αγγλικών μέσα από ιστορίες είναι μια διαδικασία που ξεκινάει ήδη από την προσχολική ηλικία κι εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα. Σε σχέση με τους γονείς η ανάγνωση παραμυθιών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος χαλάρωσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει την ένταση στους μυς και την καρδιά και βοηθά στον καλύτερο ύπνο. Επίσης, βελτιώνει την προφορά, το λεξιλόγιο και εν τέλει, την αυτοπεποίθηση μας ως γονέας! Εν κατακλείδι, τα παιδιά μας μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και σύντομα θα μας λείψουν οι αγκαλιές τους. Διαβάζοντας βιβλία στα παιδιά περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί τους και δυναμώνουμε τη μεταξύ μας σχέση, αλλά και τη σχέση τους με την αγγλική γλώσσα διασκεδάζοντας!

Εσείς, ποιο παραμύθι θα τους διαβάσετε σήμερα;