Μαθαίνουμε αγγλικά μέσα από ταινίες και βίντεο

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το να παρακολουθούμε αγγλικές ταινίες και σειρές αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να ακονίσουμε τις γνώσεις μας στη γλώσσα και, στις μέρες μας, είναι πιο εύκολο από ποτέ, με τις υπηρεσίες online streaming και την ψηφιακή τηλεόραση. Οι μαθητές που έρχονται σε επαφή με αυθεντικά Αγγλικά σε τακτική βάση – ειδικά μέσω ταινιών – συχνά έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στη γλώσσα, ωστόσο, για ορισμένους, το βήμα προς την παρακολούθηση ταινιών χωρίς υπότιτλους είναι μεγάλο.

Τι ειδους ταινίες μπορώ να παρακολουθήσω;

Οι μαθητές ρωτούν συχνά: «Ποιες ταινίες είναι καλύτερες για να βελτιώσω τα Αγγλικά μου;», και αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση, αλλά να θυμάστε: το να παρακολουθήσετε μερικές ταινίες δεν σημαίνει ότι αυτομάτως θα μιλήσετε Αγγλικά σαν να είναι η μητρική σας γλώσσα και οι ταινίες δεν έχουν σχεδιαστεί ως βοηθήματα εκμάθησης της γλώσσας, αλλά είναι κυρίως ψυχαγωγία.

Μια καλύτερη προσέγγιση στην επιλογή ταινίας είναι να δείτε κάτι που σας ευχαριστεί και σας ενδιαφέρει, αφού θα έχετε υψηλότερο κίνητρο να επιμείνετε. Παρ ’όλα αυτά, μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη (ή πιο δύσκολη) την κατανόηση των ταινιών, εξαιτίας της εξοικείωσης με την κουλτούρα από την οποία προέρχονται και από το είδος της ταινίας που επιλέγετε.

Γι’ αυτό σκεφτείτε τι είδος ταινία θα επιλέξετε: ρομαντική, κωμωδία, ή περιπέτεια; Όποια ταινία κι αν επιλέξετε το θετικό είναι ότι  εφόσον είστε ήδη εξοικειωμένοι με το ύφος της, μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στον διάλογο παρά σε μια σύνθετη πλοκή, επομένως έχετε περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσετε εκφράσεις και ενδιαφέρον λεξιλόγιο.

Για τον ίδιο λόγο, άλλη μια καλή ιδέα είναι να δείτε μια ταινία που έχετε ήδη παρακολουθήσει στη δική σας γλώσσα, ή ξέρετε την υπόθεση (έχοντας ίσως διαβάσει το βιβλίο). Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειάζεται να πασχίζετε να καταλάβετε τι γίνεται σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, αλλά θα μπορείτε να εστιάσετε σε άλλα πράγματα.

Μια επιλογή είναι να ξεκινήσετε με υπότιτλους στα Ελληνικά και με τον ήχο στα Αγγλικά, Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο κοροϊδεύουν, αλλά είναι, όντως, ένας καλός τρόπος να ξεκινήσουμε, για να αποκτήσουμε «αφτί» στη γλώσσα. Αν ακούσετε έναν ξένο ραδιοφωνικό σταθμό, ακόμα και δεν καταλαβαίνετε λέξη, μπορείτε να μιμηθείτε τον επιτονισμό και να εξοικειωθείτε γρήγορα με τις πιο συνηθισμένες λέξεις και ήχους αυτής της γλώσσας. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να βελτιώσετε πολλές παραμέτρους της προφοράς σας. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να αρχίσετε να βλέπετε τις ταινίες στην πρωτότυπη έκδοσή τους όταν τα Αγγλικά σας είναι σε πιο αρχάριο επίπεδο, αφού, ακόμα κι έτσι, εσείς θα μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία. Αργότερα, μπορείτε να βάλετε τους υπότιτλους στα Αγγλικά.

Ένας άλλος καλός τρόπος να προετοιμαστείτε για να παρακολουθήσετε μια ταινία είναι να διαβάσετε μια σύντομη κριτική ή περίληψη της υπόθεσης, πριν τη δείτε πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στο να έχετε μια ιδέα για την πλοκή και τους χαρακτήρες πριν ξεκινήσετε.

Γιατι να παρακολουθώ ταινίες και εκπομπές στα αγγλικά;

Αν και πολύ φοβάμαι ότι το να παρακολουθείτε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές στα αγγλικά δεν αποτελεί την μαγική μέθοδο εκμάθησης ώστε να μην ξαναπιάσετε την γραμματική στα χέρια σας, εντούτοις μπορει να σας βοηθήσει να βελτιωθειτε σε πολλές πτυχές τις γλώσσας όπως:

Προφορά. Να θυμάστε ότι η προφορά δεν είναι απλώς ο ήχος των λέξεων. Ένα βασικό στοιχείο στα αγγλικά είναι ο επιτονισμός. Τα αγγλικά είναι γλώσσα με χρονικό τόνο (stress-timed), δηλαδή κάποιες συλλαβές διαρκούν περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιωθείτε σε αυτού του είδους τον επιτονισμό είναι να ακούτε τους φυσικούς ομιλητές της γλώσσας και προφανώς, οι ταινίες είναι ένας τέτοιος, εξαιρετικός τρόπος.

Λεξιλόγιο. Τα σχολικά βιβλία εκμάθησης της γλώσσας συχνά εστιάζουν σε ομάδες λέξεων (για παράδειγμα «λεξιλόγιο στο αεροδρόμιο» ή «τα μέρη του σώματος»). Αυτός είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος να κατηγοριοποιήσετε το λεξιλόγιο, αλλά όταν ακούτε τις λέξεις στη φυσική ροή της γλώσσας, εστιάζετε συνήθως πιο εύκολα το ενδιαφέρον σας (και μένουν περισσότερο στη μνήμη). Όταν βλέπετε μια ταινία με υπότιτλους, ουσιαστικά συνδυάζετε τις δεξιότητες κατανόησης γραπτού αλλά και προφορικού λόγου. Στις ταινίες συχνά επαναλαμβάνονται οι ίδιες λέξεις, και αυτό πραγματικά βοηθάει να σας μείνουν στο μυαλό.

Ένα ακόμα διασκεδαστικό κομμάτι στην παρακολούθηση ταινιών είναι η εκμάθηση όλων εκείνων των εκφράσεων καθημερινού λόγου (και όλων αυτών που δεν είναι κατάλληλες να ακουστούν στην τάξη!) που χρησιμοποιούν οι αληθινοί άνθρωποι. Η γλώσσα μεταβάλλεται διαρκώς, και υπάρχουν τόσες παραλλαγές στην επίσημη γλώσσα, αλλά και στην ανεπίσημη γλώσσα του καθημερινού λόγου, που το να ξεφεύγεις από τα τυπικά «Αγγλικά της Βασίλισσας» μπορεί να είναι πολύ απελευθερωτικό (και, ίσως, πιο χρήσιμο στην πραγματική ζωή.

Κουλτούρα . Είναι σχεδόν αδύνατο να μάθει κανείς μια γλώσσα χωρίς να μάθει και κάτι για την κουλτούρα ή τις κουλτούρες από όπου προέρχεται, και για πολλούς ανθρώπους, η διάσταση αυτή της εκμάθησης της γλώσσας είναι το ίδιο σημαντική όσο και η κλίση των ρημάτων. Η έκθεση σε διαφορετικές προφορές και διαλέκτους θα σας προετοιμάσει επίσης για τους διαφορετικούς τύπους αγγλικής γλώσσας που θα συναντήσετε στον πραγματικό κόσμο.

Καθώς θα χτίζετε σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή σας στην αγγλική γλώσσα, δοκιμάστε να δείτε μερικές κλασσικές ταινίες, οι οποίες επίσης θα σας δώσουν μια καλή αντίληψη της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας από την οποία προέρχονται.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι στην σχολή μας όλες αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονται διαρκώς κατά την διάρκεια του προγράμματός μας καθώς διδάσκουμε την γλώσσα βιωματικά πράγμα που σας εξασφαλίζει την φυσική εκμάθησή της και το χτίσιμο τόσο της αυτοπεποίθησή σας όσο και της κατανόησης της γλώσσας σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε!

Ετοιμάστε, λοιπόν το ποπ-κορν και αρχίστε, όσο πιο σύντομα μπορείτε, να βλέπετε αγγλικές ταινίες, μόνοι ή με παρέα!