Μαθαίνοντας αγγλικά μέσα από τραγούδια

Το Creative English at Home, το πρώτο σχολείο αγγλικών για παιδιά στο σπίτι στην Ελλάδα, σας προτείνει έναν ακόμα τρόπο βιωματικής εκμάθησης αγγλικών σε παιδιά που μικροί και μεγάλοι θα λατρέψουν!

Είτε είστε λάτρης της ποπ, της ροκ, ή της R΄n’ B μουσικής, μπορείτε να βελτιώσετε τόσο την προφορά σας όσο και την ικανότητά σας να εκφράζεστε σαν φυσικός ομιλητής μες από την έκθεσή σας στο αγαπημένο σας μουσικό κομμάτι.

Πώς; Παρακάτω θα βρείτε κάποιους τρόπους να «ακούτε» πραγματικά τα ξενόγλωσσα τραγούδια που σας αρέσουν και να μαθαίνετε παράλληλα μες από αυτά.

Βελτίωση της προφοράς μας στα Αγγλικά μες από την συνδεδεμένη ομιλία στον προφορικό λόγο.

Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν Αγγλικά, προφέρουν συνήθως τις λέξεις όπως γράφονται.

Π.χ. Where do you live? → /wɛr/ /du/ /ju/ /lɪv/

Ένας ομιλητής της Αγγλικής, ο οποίος χειρίζεται τη γλώσσα με μεγάλη ευχέρεια, θα προφέρει την πρόταση διαφορετικά, συνδέοντας τις λέξεις μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνδεδεμένη ομιλία. Ετσι η προηγούμενη πρόταση θα ακουστει κάπως έτσι:

Wheredyalive? → /wɛrʤə’lɪv/

Και οι δύο τρόποι είναι αποδεκτοί. Όσον αφορά στην προφορά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είμαστε σαφείς στην προφορά μας παρά να ακουγόμαστε σαν φυσικοί ομιλητές. Είναι επίσης κατανοητό ότι πολλοί μαθητές θέλουν να ακούγονται όσο το δυνατόν πιο φυσικοί στην ομιλία τους. Η συνδεδεμένη ομιλία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχετε και η ποπ μουσική είναι ένας εξαίσιος τρόπος για να εξασκηθείτε.

Παρείσδυση – ενσωματώνοντας ήχους

Όταν μια λέξη λήγει σε ήχο φωνήεντος και η επόμενη λέξη αρχίζει με ήχο φωνήεντος, όσοι μιλούν άπταιστα την Αγγλική, ενσωματώνουν συνήθως έναν απαλό ήχο συμφώνου για να κάνουν την πρόταση να ρέει πιο ομαλά.

Το τραγούδι του Michael Jackson το 1995 με τίτλο You Are Not Alone, το οποίο μιλάει για την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου του οποίου την παρουσία όμως νιώθουμε ακόμα. Το τραγούδι μάς λέει ότι ‘You are not alone, I am here with you’.

youwə → /ˈjuːwə/

Αφομοίωση – συνδυασμοί φωνηέντων που αλλάζουν τον ήχο της λέξης

Λόγω της συνδεδεμένης ομιλίας, πολλές λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα ‘y’ (ή απλώς με τον ήχο /j/) μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους μαθητές της Αγγλικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αρχικός ήχος της λέξης συνδυάζεται συχνά με τον τελικό ήχο συμφώνου της προηγούμενης λέξης, δημιουργώντας έναν εντελώς καινούριο ήχο συμφώνου.

Λέξεις με αφομοίωση μπορούν να ακουστούν στο τραγούδι της Kylie Minogue Can’t Get You Out of My Head το 2001, όπου μιλάει για όταν σκεφτόμαστε κάποιον συνεχώς και τραγουδά ‘I just can’t get you out of my head’.

‘gechou out → /ˈgɛʧuː/

Επίσης, στο τραγούδι με τίτλο Could You Be Loved? το 1980, ο Bob Marley αναρωτιέται αν οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αγαπάνε ελεύθερα και να επιτρέπουν στον εαυτό τους να αγαπιούνται από άλλους ανθρώπους.  ‘Could you be loved and be loved?’.

‘coujou → /ˈkʊʤuː/

Έκθλιψη – εξάλειψη ήχων

Όταν η κατάληξη μιας λέξης φέρει τον ίδιο ήχο συμφώνου με την επόμενη λέξη, όσοι μιλούν άπταιστα τα Αγγλικά, δεν προφέρουν συνήθως το πρώτο σύμφωνο. Το τραγούδι της Beyoncé το 2008 με τίτλο: Single Ladies μιλάει για τα οφέλη του να μην έχεις σύντροφο. Μέσα από το τραγούδι της συμβουλεύει ‘all the single ladies’.

singe’ ladies → /sɪŋgəˈleɪdiz/

Το τραγούδι της Katy Perry το 2017 με τίτλο: Chained To The Rhythm μιλάει για τον εγκλωβισμό στη ρουτίνα της σύγχρονης ζωής, όπου ‘we’re all chained to the rhythm‘.

chainto → /ˈʧeɪntə/

Όταν μια λέξη λήγει σε ήχο συμφώνου και η επόμενη λέξη αρχίζει με ήχο φωνήεντος, οι δύο λέξεις συγχωνεύονται, με τον ήχο του συμφώνου να ρέει απευθείας στον ήχο του φωνήεντος.

Στο τραγούδι Shape Of You το 2017, o Ed Sheeran τραγουδά για τον έρωτά του για την καλλίγραμμη σιλουέτα της αγαπημένης του, καθώς της λέει ‘I’m in love with the shape of you‘.

shapof → /ˈʃeɪpəv/

Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε το ραδιόφωνο, ή θα παίξετε το αγαπημένο σας κομμάτι στο κινητό σας, ακούστε με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις συνδέονται μεταξύ τους. Κατεβάστε τα λόγια του κομματιού που θέλετε να ακούσετε και τραγουδήστε παράλληλα με τον καλλιτέχνη δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία με συνδεδεμένη ομιλία. Σύντομα θα συζητάτε πιο γρήγορα από τον Eminem, θα μιλάτε ακατάπαυστα όπως η Adele ή θα μπορείτε να ερμηνεύετε ένα κομμάτι της Mariah ή της Beyonce με απόλυτη ακρίβεια.

Μείνετε συντονισμένοι στο blog του Creative English at Home, του πρώτου Βιωματικού Σχολείου Αγγλικών στην Ελλάδα και θα ανακαλύψετε πολλούς νέους τρόπους εκμάθησης αγγλικών για παιδιά.