Εκμάθηση αγγλικών: 10 απλά Tips για να μάθεις εύκολα λεξιλόγιο

Κατά την εκμάθηση αγγλικών είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεσαι να αφομοιώσεις τις λέξεις που διδάσκεσαι.  Επίσης πιθανό, είναι να νιώθεις ότι μόλις κλείσεις το βιβλίο δεν σου μένει τίποτα από αυτά που διάβασες! Με αυτές τις δυσκολίες στην εκμάθηση αγγλικών, τρομάζεις στη σκέψη να ταξιδέψεις άμεσα στο εξωτερικό ή να σπουδάσεις σε ξένο πανεπιστήμιο…

Εκμάθηση αγγλικών – Tips που θα σας κάνουν τη ζωή εύκολη

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν είναι εύκολη υπόθεση ωστόσο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστική και αποδοτική αν χρησιμοποιήσουμε κάποια χρήσιμα tips. Πολλοί μαθητές συχνά δυσκολεύονται με το λεξιλόγιο
καθώς κάποιες φορές οι λέξεις τους φαίνονται πολλές, άλλες φορές δύσκολες και δεν μπορούν να τις μάθουν. Ωστόσο το λεξιλόγιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πράγματα – μαζί με τη γραμματική για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για να
βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας να μάθουν και να αφομοιώσουν σωστά το λεξιλόγιο;

Ιδού μερικά χρήσιμα tips για να το πετύχετε:

Οργανώστε λεξιλόγιο με θεματικές 

Ίσως το πιο σημαντικό για να μπορέσει κανείς να οργανώσει το λεξιλόγιο στο μυαλό του είναι να το μαθαίνει με θεματικές. Βρείτε θεματικές όπως, jobs, weather, travel, environment etc. και οργανώστε ένα σύνολο λέξεων με βάση την εκάστοτε θεματική. Αν είστε αρχάριοι προτιμήστε θεματικές εύκολες και σχετικές με την καθημερινότητά σας ενώ αν χρειάζεστε ειδικό λεξιλόγιο για την δουλειά σας, καλό θα ήταν να εστιάσετε ακριβώς σε αυτό.

Βάλτε χρονόμετρο! Κάντε μικρά διαλείμματα. Να είστε συνεπείς!

Προσπαθήστε να ακολουθείτε κάθε μέρα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μελέτης και να μένετε πιστοί σε αυτό! Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί ότι οι μαθητές μπορούν να αφομοιώσουν κατά μέσο όρο 10-15 λέξεις ανά ημέρα. Βάλτε ως στόχο έναν αριθμό λέξεων και μόλις τον μάθετε επιβραβεύστε τον εαυτό σας με ένα μικρό διάλειμμα. Τις λέξεις που σας δυσκολεύουν ιδιαίτερα καλό θα ήταν να τις αντιγράψετε σε ένα πρόχειρο τετράδιο, μαζί με ένα παράδειγμα.

Εκμάθηση αγγλικών – Μάθετε ολόκληρες φράσεις, όχι μεμονωμένες λέξεις!

Ότι πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικών και να ακολουθούμε, για να θυμόμαστε κάποιες λέξεις είναι προτιμότερο να μάθουμε ολόκληρες τις προτάσεις που περιέχουν αυτές τις λέξεις και μας δείχνουν τη σημασία της ή κάποιες φράσεις με ξεχωριστό νόημα που σημαίνουν κάτι διαφορετικό από τις λέξεις που τη δημιουργούν.

Μην αποστηθίζετε λίστες! Μελετάτε κείμενα

Ό,τι κι αν κάνετε μην επιλέξετε να αποστηθίζετε λέξεις από λίστες ή σε λεξικά καθώς ο εγκέφαλός σας θα μπερδευτεί, θα κουραστεί και δεν θα σας ωφελήσει σε τίποτα. Διαβάζοντας κείμενα συναφή με τις συγκεκριμένες θεματικές που έχετε επιλέξει κάθε φορά, θα είστε σε θέση να τις αφομοιώνετε καλύτερα και πιο εύκολα.

Συνώνυμα

Για όσους μαθητές μαθαίνουν λεξιλόγιο από το Companion, καλό θα ήταν να προσπαθούν να θυμούνται και τα συνώνυμα κάποιων λέξεων που υπάρχουν στο βιβλίο ή να τα συγκρατούν μέσα από τις αντίστοιχες ασκήσεις.

Αποφεύγουμε τα αντώνυμα

Όσο τα παιδιά βρίσκονται σε beginners level καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τα αντώνυμα για να τους διασαφηνίσουμε κάποια λέξη γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να μπερδευτούν.

Εκμάθηση αγγλικών: Κολλήστε πολύχρωμα χαρτάκια παντού!

Αν βρίσκεστε σε αρχάριο επίπεδο και θέλετε να απομνημονευσετε τα αντικείμενα που υπάρχουν στον χώρο σας πιο εύκολα, μια ωραία ιδέα είναι να γράψετε το όνομά τους σε μικρά αυτοκόλλητα χαρτάκια τα οποία στη συνέχεια θα κολλήσετε πάνω στα συγκεκριμένα αντικείμενα. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσατε να βλέπετε καθημερινά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα, ώστε να σας γίνουν βίωμα! Προσέξτε μόνο να μην το… παρακάνετε! Ξεκινήστε από ένα δωμάτιο του σπιτιού κάθε φορά.

Δείτε διασκεδαστικά βίντεο!

Ένας θαυμάσιος τρόπος να μαθαίνουμε λεξιλόγιο είναι να παρακολουθούμε σύντομα διασκεδαστικά βιντεο στο διαδίκτυο τα οποία μπορούμε να ξαναβλέπουμε σε τακτικά διαστήματα και να αφομοιώνουμε νέες λέξεις ή εκφράσεις από φυσικούς ομιλητές.

Φτιαξτε δικές σας προτάσεις ή διαλόγους. Μιλήστε, μιλήστε, μιλήστε!

Τίποτε δεν θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε νέο λεξιλόγιο περισσότερο από την προφορική εξάσκηση. Είναι αλήθεια ότι αν δεν βάλετε τον εαυτό σας στη διαδικασία να αρχίσει να επικοινωνεί καθημερινά αυτά που διδάσκεται, θα σας πάρει ίσως περισσότερο χρόνο για να κατακτήσετε την γλώσσα και το λεξιλόγιό της, απ’ ότι νομίζετε. Σε αυτό το σημείο, ασφαλώς ερχόμαστε εμείς να σας ενισχύσουμε μέσα από τα βιωματικά προγράμματα εκμάθησης αγγλικών στο να το επιτύχετε!

Κάνουμε ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Και ασφαλώς κατά την εκμάθηση αγγλικών, μην ξεχνάτε αυτό που μας έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ότι “η Επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης”. Μαθαίνουμε καινούριες λέξεις, προχωράμε, αλλά ενίοτε φρεσκάρουμε και τις παλιές για να τις θυμόμαστε καλύτερα.