Πώς να μάθεις αγγλικά αν δεν έχεις χρόνο

Αν είσαι πολυάσχολος, ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αγγλικά είναι να ενσωματώσεις τη γλώσσα στην καθημερινή σου ρουτίνα. Το Njoy Language School σου δίνει μερικές ιδέες για να το πετύχεις.

1. Άκουσε podcasts ή αγγλόφωνη μουσική

Αν σας αρέσει η επιστημονική φαντασία, ακούστε podcasts όπως το “Science Vs” ή το “StarTalk Radio”. Η ακρόαση των podcasts ή της μουσικής στην αγγλική γλώσσα σας επιτρέπει να εκπαιδεύσετε το αυτί σας σε διαφορετικά ακουστικά επίπεδα και στιλ ομιλίας.

2. Διάβασε στα αγγλικά καθημερινά

Διαβάστε ειδησεογραφικά άρθρα από ιστοσελίδες όπως το BBC ή το New York Times. Η ανάγνωση σας βοηθά να εξοικειωθείτε με διαφορετικά είδη κειμένων και να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας.

3. Χρησιμοποίησε εφαρμογές μάθησης γλώσσας

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως το Duolingo ή το Babbel για να ασκηθείτε σε βασικές και προχωρημένες δεξιότητες. Οι εφαρμογές μπορούν να παρέχουν διαδραστική εκπαίδευση και να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα, καθιστώντας την εκμάθηση πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

4. Ενεργοποίησε τις ρυθμίσεις στα αγγλικά

Αλλάξτε τη γλώσσα των λογαριασμών σας σε κοινωνικά δίκτυα ή σελίδες ιστού στα αγγλικά. Η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων στα αγγλικά σας επιτρέπει να ασκηθείτε στη γλώσσα σε ένα περιβάλλον που είναι ήδη εξοικειωμένο και άνετο.

5. Βρες έναν γλωσσικό εταίρο

Βρείτε κάποιον που μιλάει Αγγλικά και θέλει να μάθει τη γλώσσα σας, για παράδειγμα, μια φίλη που μαθαίνει ελληνικά. Η ανταλλαγή συνομιλιών με έναν ομιλητή αγγλικής γλώσσας ενισχύει την πρακτική σας και σας προσφέρει έναν κίνητρο για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας.

6. Tην επόμενη φορά που θα κάνεις γυμναστική, εξασκήσου στο μέτρημα στα Αγγλικά

Έχεις παρατηρήσει ότι έρχεται μια στιγμή καθώς κάνεις ποδήλατο ή τρέχεις που είσαι τόσο κουρασμένος που θέλεις να σταματήσεις; Λοιπόν, τότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αρχίσεις την εξάσκηση με τους αριθμούς. Πες στον εαυτό σου ότι θα συνεχίσει μέχρι να μετρήσει σωστά ως το 100 στα Αγγλικά (ή να μετρήσεις αντίστροφα από το 100 ως το 1 για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας). Αν ο εγκέφαλός σου επικεντρωθεί στο μέτρημα αντί στην κούραση, αποσπάται η προσοχή σου από την κούραση ενώ παράλληλα κάνεις εξάσκηση και στις γνώσεις σου!

7. Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περίγραψε ό,τι βλέπεις

Όταν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή είσαι επιβάτης σε αυτοκίνητο, οι εικόνες εναλλάσσονται. Αν αρχίσεις να τις περιγράφεις, όχι μόνο βρίσκεις κάτι να κάνεις αλλά παραμένεις σε εγρήγορση. Το καλό με τις περιγραφές των εικόνων που βλέπεις είναι ότι μπορείς να τις προσαρμόσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο γνώσης Αγγλικών όπως και τον βαθμό στον οποίο θα αναλύσεις τις λεπτομέρειες των όσων βλέπεις.

Αν έχεις μόλις αρχίσει να μαθαίνεις Αγγλικά, ξεκίνησε με απλά αντικείμενα όπως «a red car» ή «two women». Εναλλακτικά μπορείς απλά να απαντάς σε ερωτήσεις όπως: «What colour is the church?» Οι πιο προχωρημένοι, μπορείτε να εξασκηθείτε σε πιο λεπτομερείς περιγραφές χρησιμοποιώντας πολλά επίθετα: για παράδειγμα, «a tired-looking man is jogging past a yapping dog».

Στόχος της άσκησης αυτής είναι να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στη ροή του λόγου και το λεξιλόγιο. Θα βελτιώσετε επίσης την ικανότητά σας να περιγράφετε μέρη και καταστάσεις στα Αγγλικά.

8. Κρατώντας σημειώσεις, θα μπορείς να ελέγχεις αν είσαι σωστός

Είναι καλή ιδέα να έχεις ένα σημειωματάριο μαζί σου ώστε να ελέγχεις τις προτάσεις και το λεξιλόγιό σου όταν φτάνεις στο σπίτι σου. Αντί για αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία εφαρμογή για σημειώσεις στο κινητό σου όπως το Evernote  για να ελέγξεις ό,τι θέλεις αργότερα. Μπορείς επίσης να κρατάς μια λίστα με το λεξιλόγιο που προσπαθείς να μάθεις για να ανατρέχεις εύκολα σε αυτό όποτε έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο.

9. Γέμισε το τηλέφωνό σου με υλικό μελέτης

Να έχεις υλικό που σε ενδιαφέρει στο κινητό σου έτοιμο για την περίπτωση ενός απρόοπτου κενού, όπως όταν περιμένεις στην τράπεζα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σύντομα άρθρα  ή podcast χρήσιμες εφαρμογές  ή ακόμα και μια λίστα με ανώμαλα ρήματα που προσπαθείς να μάθεις. Αν έχεις προεπιλέξει το υλικό που σε ενδιαφέρει και το έχεις έτοιμο μπορείς να αξιοποιήσεις αυτά τα λίγα λεπτά που έχεις στη διάθεσή σου μελετώντας.

Μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δεκαπενθήμερο, πρόσθεσε νέο υλικό στη φορητή «βιβλιοθήκη» σου για να έχεις πάντα κάτι καινούργιο. Αφιέρωσε 20 λεπτά για να δεις με προσοχή τη λίστα με τους σελιδοδείκτες σου, τους συνδέσμους που έχεις αποθηκεύσει στο Facebook, και να κατεβάσεις επεισόδια από τα αγαπημένα σου podcast. Ταυτόχρονα θα μπορούσες να ανανεώσεις τη λίστα του λεξιλογίου προσθέτοντας καινούργιες λέξεις ή αφαιρώντας εκείνες που θεωρείς ότι πλέον έχεις μάθει.

10. Γέμισε τη ζωή σου με Αγγλικά!

Προσπάθησε να περιβάλλεσαι από τα Αγγλικά όσο περισσότερο γίνεται διότι αν έχεις έτοιμο υλικό μελέτης είναι πολύ πιο πιθανό να βρεις τελικά τον χρόνο να μελετήσεις.

Αν ορίσεις ως αρχική σελίδα του browser που χρησιμοποιείς έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο και αν γεμίσεις την αρχική σελίδα σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σελίδες και ομάδες στα Αγγλικά, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να βρίσκεις υλικό για εξάσκηση και ουσιαστικά να εξασφαλίζεις χρόνο για μελέτη χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Είναι συχνά πιο εύκολο να εντάξεις στη ζωή σου ένα σύντομο βίντεο και βίντεο κλιπ στο YouTube, από ότι μία ταινία. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν έχεις μία λίστα με βίντεο που θέλεις να δεις στο YouTube εξοικονομείς χρόνο. Αφού δεις μερικά από αυτά, θα βρεις πολλά περισσότερα μέσα από τα προτεινόμενα βίντεο στην αρχική σελίδα του YouTube.

11. Φτιάξε μία λίστα με ό,τι θέλεις να κάνεις ή μία λίστα μελέτης

Σου έχει τύχει ποτέ να βρεις τον χρόνο για να μελετήσεις αλλά τελικά να σου πάρει ένα τέταρτο μόνο και μόνο για να αποφασίσεις με τι να ασχοληθείς; Αν έχεις φτιάξει μία λίστα με ό,τι θέλεις να μελετήσεις θα έχεις έτοιμες τις επιλογές κι έτσι θα αρχίσεις αμέσως, αξιοποιώντας στο έπακρο τον χρόνο που διαθέτεις για μελέτη.

Δημιούργησε τη λίστα σου με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει όλες τις προτιμήσεις σου ως προς το τι θέλεις να μελετήσεις και έχε υπόψη σου ότι κάποιες φορές ίσως θέλεις να δοκιμαστείς περισσότερο διαβάζοντας κάτι καινούργιο και άλλες φορές ίσως να θέλεις κάτι εύκολο και γρήγορο. Αυτό μπορεί να είναι επανάληψη του πιο πρόσφατου μαθήματός σου στα Αγγλικά ή να ξανακούσεις ένα podcast που έχεις ήδη ακούσει και να δεις αν αυτή τη φορά το καταλαβαίνεις καλύτερα. Δεν είναι κακό να ανακυκλώνεται το υλικό, αρκεί να υπάρχει αρκετή ποικιλία για να σου κρατά το ενδιαφέρον.

12. Όρισε χρονικούς στόχους, αντί για ποσοτικούς

Είναι πιο εύκολο και με ικανοποιεί περισσότερο να θέτω χρονικούς στόχους στη μελέτη μου. Τις πιο πολλές φορές είναι πιο πιθανό να καταφέρω να ενσωματώσω 15 λεπτά μελέτης στον χρόνο μου από το να καταφέρω να διαβάσω ένα ολόκληρο άρθρο, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει ακόμα και τους μαθητές ενδιάμεσου επιπέδου.

Οι στόχοι αυτοί μπορεί επίσης να αφορούν τη συχνότητα – για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε στόχο να κάνετε επανάληψη στο λεξιλόγιο τρεις φορές την εβδομάδα.

Για παράδειγμα, κάποιοι από τους στόχους μου μπορεί επίσης να είναι:

  • να προσπαθώ να ακούω πέντε λεπτά από το αγαπημένο μου podcast ή audiobook στα Αγγλικά κάθε μέρα
  • να αποθηκεύω ένα eBook στα Αγγλικά στο τηλέφωνο ή το tablet και να προσπαθώ να διαβάζω 10–15 λεπτά την ημέρα.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε! Την επόμενη φορά που θα πεις ότι δεν έχεις χρόνο για….να μάθεις αγγλικά, ξανασκέψου το! Τώρα αν είσαι ο τύπος που δεν οργανώνεται εύκολα και δεν μπορεί να βάλει πρόγραμμα στην μελέτη του, τότε ίσως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μας πάρεις τηλέφωνο και το Njoy θα τα κάνει όλα αυτά για εσένα!