Πώς θα πετύχω στις εξετάσεις του Proficiency;

Proficiency Michigan ECPE and Cambridge CPE

Το πτυχίο Proficiency είναι μια από τις υψηλότερες πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας στην αγγλική γλώσσα που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, του Michigan ή άλλων φορέων. Είναι επίπεδο C2 στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR), που σημαίνει υψηλή επάρκεια και εξειδίκευση στην αγγλική γλώσσα.

Για να λάβει κάποιος το Proficiency Certificate, πρέπει να πετύχει σε όλα τα τμήματα της εξέτασης, τα οποία περιλαμβάνουν ανάγνωση, γραπτή έκφραση, χρήση της γλώσσας, ακρόαση και προφορική επικοινωνία. Η εξέταση είναι πολύ απαιτητική και απαιτεί υψηλό επίπεδο κατανόησης και χρήσης της αγγλικής γλώσσας σε ποικίλες καταστάσεις και πλαίσια. Με την κατάλληλη πάντοτε προετοιμασία και προσήλωση μπορείς να πετύχεις  Εδώ είναι μερικές συμβουλές από το Creative English at Home που θα σε βοηθήσουν:

 1. Κατανόηση της δομής της εξέτασης: Πριν από την εξέταση του Proficiency, εξοικειώσου με τη δομή της και τους τύπους των ερωτήσεων που θα συναντήσεις.
 2. Ασκήσεις πρακτικής: Κάνε ασκήσεις πρακτικής για κάθε τμήμα της εξέτασης, όπως ανάγνωση, ακρόαση, γραπτή και προφορική επικοινωνία.
 3. Επικεντρώσου στο λεξιλόγιο: Επέκτεινε το λεξιλόγιό σου σε διάφορους τομείς, ώστε να είσαι σε θέση να εκφράζεσαι με άνεση και ευφράδεια.
 4. Άκου και διάβασε στα αγγλικά: Ακούστε αγγλόφωνες εκπομπές, μουσική, ή ακόμα και podcasts. Διαβάστε αγγλικά βιβλία, άρθρα και εφημερίδες για να εξοικειωθείτε με τον τρόπο γραφής και τη χρήση της γλώσσας.
 5. Πρακτική προφορική επικοινωνία: Εξασκήσου στην προφορική επικοινωνία, είτε με φίλους είτε με εκπαιδευτικά υλικά. Είναι σημαντικό να είσαι άνετος να εκφράζεσαι προφορικά.
 6. Σχέδιο μελέτης: Δημιούργησε ένα σχέδιο μελέτης και δεσμεύσου να το ακολουθήσεις. Καθόρισε στόχους και διατήρησε μια συνεχή πρόοδο.
 7. Αξιολόγηση και βελτίωση: Αξιολόγησε την πρόοδό σου τακτικά και επιδίωξε τη βελτίωση σε κάθε τομέα που χρειάζεται προσοχή.

 

Βελτίωση της γλωσσικής δεξιότητας στα αγγλικά μέσα από το διάβασμα

Διαβάζοντας περιοδικά στα αγγλικά μπορεί να είναι μια εξαιρετική πρακτική για τη βελτίωση της γλωσσικής σου δεξιότητας. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να εξασκηθείς περισσότερο:

 1. Επιλογή περιοδικού: Επιλέξτε ένα περιοδικό που σας ενδιαφέρει και που αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντά σας και το επίπεδο γλωσσομάθειάς σας. Μπορεί να είναι περιοδικά για νέα, πολιτική, τέχνη, επιστήμη ή οποιοδήποτε άλλο θέμα σας ενδιαφέρει.
 1. Καθημερινή ανάγνωση: Διαβάστε καθημερινά ένα άρθρο ή μια στήλη από το περιοδικό που έχετε επιλέξει. Αυτή η συνεχής έκθεση στη γραφή στα αγγλικά θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης σας και της εξοικείωσής σας με τη δομή και το λεξιλόγιο της γλώσσας.
 1. Λεξιλόγιο και φρασεολογία: Κρατήστε ένα λεξικό κοντά σας καθώς διαβάζετε και σημειώστε νέες λέξεις ή φράσεις που σας φαίνονται ενδιαφέρουσες ή χρήσιμες. Μπορείτε να τις αναζητήσετε αργότερα και να μάθετε τη σημασία και τον τρόπο χρήσης τους.
 1. Σημειώσεις και ανάλυση: Καταγράψτε τις ιδέες που σας κάνουν εντύπωση και προβληματισμό. Προσπαθήστε να αναλύσετε τον τρόπο με τον οποίο συντάσσονται τα άρθρα και οι αναφορές στα περιοδικά.
 1. Συζήτηση: Συζητήστε τα άρθρα που διαβάζετε με άλλους. Μπορείτε να συζητήσετε τις απόψεις σας, να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας και να ακούσετε τις απόψεις άλλων.
 1. Πρακτική : Δοκιμάστε να γράψετε σύντομες αναφορές ή αναλύσεις για τα θέματα που διαβάζετε. Αυτή η πρακτική θα βοηθήσει στη βελτίωση των γραπτών σας δεξιοτήτων.

 

Παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών που βοηθούν στην εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας για τις εξετάσεις του Proficiency

Αν ψάχνεις τηλεοπτικές εκπομπές για να εξασκηθείς στην αγγλική γλώσσα για εξετάσεις, είναι καλό να επιλέξεις εκπομπές που παρουσιάζουν διαφορετικά είδη ομιλίας και λεξιλόγιο. Εδώ είναι μερικές συστάσεις από εμας:

 1. Νέα Εκπομπή (News Program): Παρακολούθησε ένα δελτίο ειδήσεων στην αγγλική γλώσσα όπως του BBC, CNN, ή Al Jazeera. Οι εκπομπές ειδήσεων παρέχουν καθαρή και επίσημη γλώσσα, και μπορεί να σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς με τον τρόπο που διατυπώνονται τα νέα στην αγγλική γλώσσα.
 2. Σειρές με διαλόγους (Dialogue-driven Series): Παρακολούθησε μια σειρά που έχει πολλούς διαλόγους και φυσική καθημερινή γλώσσα. Επιλέξτε σειρές όπως το “Friends”, “How I Met Your Mother”, ή “Brooklyn Nine-Nine”.
 3. Εκπομπές Συζήτησης (Talk Shows): Παρακολούθησε εκπομπές συζήτησης όπως το “The Ellen DeGeneres Show”, “The Tonight Show Starring Jimmy Fallon”, ή “The Late Show with Stephen Colbert”. Αυτές οι εκπομπές περιλαμβάνουν συνεντεύξεις, αστείες στιγμές και διάλογο ανάμεσα σε προσωπικότητες.
 4. Εκπαιδευτικά Προγράμματα (Educational Programs): Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην τηλεόραση που είναι σχεδιασμένα για να διδάσκουν σε διάφορους τομείς. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε προγράμματα όπως το “National Geographic” ή το “TED Talks”.
 5. Κωμικές Σειρές (Comedy Series): Οι κωμικές σειρές προσφέρουν ευκαιρίες για να ακούσετε διαφορετικά στυλ αγγλικού χιούμορ και κατανόησης παροιμιών και ιδιωματισμών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το “The Office”, “Parks and Recreation”, ή “Brooklyn Nine-Nine”.

Αυτές οι εκπομπές θα σου προσφέρουν μια ευρεία γκάμα διαφορετικών στυλ γλωσσικής επικοινωνίας και λεξιλογίου, καθώς και ευκαιρίες να ακούσεις διαφορετικούς τύπους αγγλικής προφοράς.

Μην ξεχνάς ότι το κλειδί είναι η σταθερή προσπάθεια και η προσήλωση στον στόχο σου. Και αν σου φαίνονται όλα αυτά βουνό, τότε άφησέ το σε μας, καθώς χρησιμοποιούμε όλες τις παραπάνω πρακτικές ώστε να εγγυηθούμε ότι θα αριστεύσεις σε όποια εξέταση κι αν έχεις επιλέξει.

Καλή τύχη με τη μελέτη σου για το Proficiency!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξετάσεις αγγλικών: 12 + 1 Tips για το Michigan ECCE