Προτεινόμενα παιδικά βιβλία στα Αγγλικά

Το να διαβάζουμε μαζί με το παιδί μας, αποτελεί μία υπέροχη εμπειρία για όλη την οικογένεια, κι έναν τρόπο για να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Πόσο μάλλον όταν η ιστορίες αυτές είναι στα Αγγλικά κάτι που αποτελεί έναν σπουδαίο τρόπο να αγαπήσουν τα παιδιά την εκμάθηση της γλώσσας, και να εξοικειωθούν όχι μόνο με την κουλτούρα της αλλά και με τα νέα γλωσσικά φαινόμενα και τους γραμματικούς τύπους.

Το διάβασμα είναι μία ανεκτίμητη δεξιότητα που πρέπει να καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία και που θα πρέπει να την απολαμβάνετε μαζί με το παιδί σας. Το να διαβάζουν τα μικρά παιδιά ή να ακούνε εσάς να τους διαβάζετε, τα βοηθά να αναπτύξουν απαραίτητες δεξιότητες κατανόησης του προφορικού λόγου καθώς ακούνε τους γραμματικούς τύπους της αγγλικής γλώσσας και τα νέα γλωσσικά φαινόμενα ενώ παράλληλα διεγείρεται η φαντασία τους. Τα πολύ μικρά παιδιά ακόμα αναπτύσσουν τις βασικές «δεξιότητες βιβλίου», όπως το να φροντίζουν τα βιβλία τους, να ξέρουν πότε να γυρίσουν σελίδα και να κατανοήσουν ότι το κείμενο διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά και από τα πάνω προς τα κάτω.

Πώς να διαβάζετε ένα βιβλίο

Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα άνετο και χαλαρωτικό μέρος για να μοιραστείτε την ιστορία με το παιδί σας. Επιλέγοντας ένα βιβλίο που αρέσει και στους δύο, εξασφαλίζεται ότι η εμπειρία του διαβάσματος θα είναι θετική για το παιδί σας από μικρή ηλικία μέσα από τον δικό σας εμφανή ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση. Να θυμάστε ότι όλο αυτό που θα μοιραστείτε με το παιδί σας μπορεί να είναι μια χαλαρωτική ή μια συναρπαστική εμπειρία, ανάλογα με την ιστορία που έχετε επιλέξει.

Να διαλέγετε βιβλία με απλό κείμενο και με θέματα για τα οποία ενδιαφέρεται το παιδί σας. Τα εικονογραφημένα βιβλία παρέχουν ένα ορισμένο πλαίσιο και αυτομάτως συμβάλουν στην κατανόηση ενώ ταυτόχρονα είναι οπτικά όμορφα και ελκυστικά.

Κάντε μία εισαγωγή στο βιβλίο σχολιάζοντας τις εικόνες στο εξώφυλλο μαζί με το παιδί σας: Ποια χρώματα βλέπεις; Ποια ζώα βλέπεις; Πόσα ζώα βλέπεις; Τι νομίζεις ότι θα λέει η ιστορία; Υπάρχει καμία λέξη που ξέρεις; Βοηθήστε το παιδί σας να εξοικειωθεί με την ιστορία γυρνώντας μαζί του τις σελίδες, κοιτάζοντας τα χρώματα, τις εικόνες και τους χαρακτήρες της ιστορίας, χρησιμοποιώντας λέξεις και επαναλαμβανόμενες φράσεις τις οποίες ήδη γνωρίζει. Ξαναδείτε μαζί την ιστορία και σταδιακά αρχίστε να τη διαβάζετε.

Στα παιδιά αρέσει να ακούνε τις ιστορίες που ξέρουν, επομένως αν διαβάζετε ξανά και ξανά τις ίδιες ιστορίες, εκτός από το ότι ο ακροατής σας είναι ευχαριστημένος, κάνετε επανάληψη στο λεξιλόγιο και τη δομή των προτάσεων σε ένα οικείο και ευχάριστο πλαίσιο. Μέσα από την επανάληψη, τα παιδιά σιγά σιγά θα αποκτήσουν την άνεση να συμπληρώνουν προφορικά τα σημεία της ιστορίας που αναγνωρίζουν.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κουκλάκια και διάφορα αντικείμενα για να ζωντανέψετε τις αγαπημένες ιστορίες του παιδιού σας και να ενισχύσετε το ανεξάρτητο, ελεύθερο παιχνίδι.

woman, mother, daughter

Βιβλία που σας προτείνουμε

1. Pat the Bunny – Dorothy Kunhardt Μια γλυκιά, διαδραστική ιστορία που ενθαρρύνει τα παιδιά να μυρίσουν (the flowers), να αγγίξουν (the soft bunny), να αισθανθούν (Daddy’s scratchy face) και να παίξουν (peek-a-boo with Paul).

2. Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? – Eric Carle Πρόκειται για ένα από τα πολλά όμορφα εικονογραφημένα βιβλία του Eric Carle. Στο βιβλίο αυτό επαναλαμβάνεται η φράση «What do you see?» ενώ παρουσιάζονται διαφορετικά ζώα, το καθένα με το δικό του ορισμένο χρώμα. Η επανάληψη και ο ρυθμός της ιστορίας την κάνει πολύ ελκυστική και τα παιδιά μπορούν άνετα να συμμετέχουν.

3.From Head to Toe – Eric Carle Με το βιβλίο αυτό, το παιδί μαθαίνει τα κύρια μέρη του σώματος και τις βασικές κινήσεις ενώ παράλληλα καλείτε να συμμετέχει σωματικά καθώς τα διάφορα ζωάκια ρωτούν «Can you do it?» κάνοντας παλαμάκια, χτυπώντας ρυθμικά τα πόδια, στριφογυρίζοντας και σκύβοντας. Πρόκειται για ένα δημοφιλές και ευχάριστο βιβλίο που μπορείτε να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας, αλλά μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή για διάβασμα πριν τον ύπνο!

4. The Very Hungry Caterpillar – Eric Carle Αυτή η πολύ γνωστή ιστορία είναι ιδανική για να μάθουν τα παιδιά τις μέρες της εβδομάδας και τις ονομασίες διάφορων τροφών ακολουθώντας τον κύκλο ζωής της πεταλούδας.

5. Dinosaur Roar – Paul & Henrietta Stickland Αγαπημένο βιβλίο για όσους είναι λάτρεις των δεινόσαυρων, είναι γεμάτο χρώματα και, καθώς συγκρίνει δεινόσαυρους με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χαρακτήρες, παρέχει ξεκάθαρα οπτικά ερεθίσματα για να μάθει το παιδί τα αντίθετα.

6. Room on the Broom– Julia Donaldson Το «Room on the Broom» διηγείται την ιστορία μιας καλής μάγισσας και των φίλων της που είναι διάφορα ζώα. Είναι ένα παραμύθι με όμορφη εμφάνιση και ποιητική γλώσσα που σημαίνει ότι μπορούν να το απολαύσουν παιδιά κάθε ηλικίας.

7. Corduroy – Don Freeman Μια διασκεδαστική, αειθαλής ιστορία ενός φτωχού αρκούδου σε αναζήτηση στέγης (κι ενός κουμπιού για την φόρμα του). Τα βρίσκει και τα δύο, κι έναν φίλο όταν ένα μικρό κορίτσι με το όνομα Λίζα χρησιμοποιεί τις οικονομίες της για να τον αγοράσει σε ένα τοπικό κατάστημα παιχνιδιών.

8. One Mole Digging a Hole – Julia Donaldson Οι πολύχρωμες και οπτικά όμορφες εικόνες αυτού του βιβλίου με τις ομοιοκαταληξίες δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξασκηθούν και να κάνουν επανάληψη στο μέτρημα από το 1 ως το 10 ενώ μαθαίνουν διάφορα ζώα και λέξεις που περιγράφουν διάφορες πράξεις.

9. Funny Bones – Janet & Allan Ahlberg Αυτό το διασκεδαστικό παραμύθι παρουσιάζει δύο σκελετούς και το σκυλάκι τους και περιλαμβάνει λεξιλόγιο σχετικά με τα σπίτια και την πόλη καθώς και τα κύρια μέρη του σώματος. Οι πολύχρωμες εικόνες είναι ξεκάθαρες, απλές και συμβάλουν στην κατανόηση της οπτικής αναπαράστασης της ιστορίας.

10. Dear Zoo – Rod Campbell Το «Dear Zoo» είναι βιβλίο με κρυμμένες εικόνες, άρα είναι και διαδραστικό και πολύ ελκυστικό για τα μικρά παιδιά. Παρουσιάζει διάφορα ζώα και απλά επίθετα ενώ ζητάει από τα παιδιά να μαντέψουν ποιο θα είναι το επόμενο ζώο στην ιστορία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βιωματική μάθηση: Γιατί να διαβάζω αγγλικά παραμύθια στα παιδιά μου;