Μιλώντας αγγλικά: Δημιουργικοί τρόποι για να περάσετε ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά σας αυτές τις γιορτές!

Μιλώντας αγγλικά τις γιορτές!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι οι αγαπημένες γιορτές των παιδιών. Έχουν την τιμητική τους! Είναι μια περίοδος γεμάτη αγκαλιές, δώρα και γλυκά που περιμένουν όλο τον χρόνο! Η προσοχή είναι στραμμένη πάνω τους με στόχο την ευχαρίστηση τους. Γονείς και συγγενείς επιδιώκουν να ικανοποιήσουν κάθε τους επιθυμία!

Εκείνα πλημμυρίζουν από χαρά κι ενθουσιασμό, απολαμβάνοντας ημέρες ξεγνοιασιάς. Βλέπουν πολλά αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Περνάνε χρόνο μαζί τους ελεύθερα, χωρίς το αυστηρό πρόγραμμα της καθημερινότητας να τους δεσμεύει!

Όλοι τους επισκέπτονται φορτωμένοι χρωματιστές σακούλες, λιχουδιές και μεγάλες αγκαλιές. Αυτό που πραγματικά, όμως, έχουν ανάγκη τα παιδιά αυτές τις ημέρες είναι ο χρόνος σας μαζί τους για να νιώσουν ξεχωριστά στα μάτια σας και μόνο! Αντιλαμβάνονται την προσπάθεια όλων να τα ευχαριστήσουν και έτσι νιώθουν ότι έχουν αξία! Τα δώρα αποκτούν άλλη σημασία γιατί είναι από εσάς προς εκείνα με σκοπό να τους δείξετε πόσο σημαντικά είναι!

Μιλώντας αγγλικά λοιπόν, αφιερώστε χρόνο στα υπέροχα αυτά πλάσματα και μπείτε στον δικό τους κόσμο αυτές τις γιορτινές ημέρες. Προσπαθήστε να τα ΄ακούσετε΄ με προσοχή, καθώς συχνά χρησιμοποιούν συμβολισμούς για να επικοινωνήσουν.

Το Creative English at Home σας προτείνει ορισμένους δημιουργικούς τρόπους για να περάσετε ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά σας τις γιορτές.

Μιλάω αγγλικά στα παιδιά μου!

Αρχικά, λοιπόν, μπορείτε να πάτε όλοι μαζί για ψώνια και να δείτε τη χαρά στα μάτια τους όταν αγοράζετε δώρα και γλυκά, καθώς χαζεύετε τις στολισμένες βιτρίνες, τα πάρκα και τους δρόμους! Ονοματίστε τα δώρα και τα γλυκά στα ελληνικά και στα αγγλικά! Για παράδειγμα, λέξεις κι εκφράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί τους στο δρόμο και τα καταστήματα είναι: toy, car, train, doll, teddy bear, book, lollipop, present, angel, look at the Christmas Tree, is that Santa Claus? Και φυσικά, say Merry Christmas and a Happy New Year!

Επίσης, μπορείτε να μαγειρέψετε μαζί τους στο σπίτι Χριστουγεννιάτικες συνταγές, πάλι με λεξιλόγιο ελληνικό και αγγλικό! Δεν είπαμε τα παιδιά να ξεχάσουν την παράδοση της χώρας μας, αλλά μπορούν να συνδυάσουν τη μαγειρική με την προσπάθεια τους να μάθουν αγγλικά και μάλιστα, πολύ ευχάριστα! Χαρακτηριστικά, μπορείτε να αναφέρετε τις λέξεις: cookies, sugar, oil, flour, butter, turkey, chicken, potatoes, bread και πόσες άλλες!

Στο ίδιο μοτίβο, μπορείτε  να φτιάξετε μαζί τους Gingerbread Cookies, όπως συνηθίζουν τα Χριστούγεννα στις ΗΠΑ ή μια Πουτίγκα με σταφίδες και δαμάσκηνα (Plum Pudding), όπως συνηθίζουν στην Αγγλία. Υπάρχει και η Pavlova που προτιμούν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ακόμα και τα Scones, αυτά τα μικρά Σκωτσέζικα γλυκά ψωμάκια!

Ακόμη, στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχετε την ευκαιρία να χορέψετε και να τραγουδήσετε με τα παιδιά σας στο ευρύχωρο στολισμένο σαλόνι σας! Santa Claus is coming to town, We wish you a Merry Christmas, Let it snow, Jingle Bells, White Christmas, Little Drummer Boy, Jingle Bell Rock, Silent Night, Rocking around Christmas Tree είναι μερικές από τις χριστουγεννιάτικες επιτυχίες όλων των εποχών!

Διαβάζω χριστουγεννιάτικα παραμύθια στα αγγλικά στα παιδιά μου!

Στη συνέχεια, όπως κι εσείς θυμάστε από την παιδική σας ηλικία, υπάρχουν ορισμένα κλασικά Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια που μένουν αξέχαστα. Πριν τον ύπνο μπορείτε να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας ένα από αυτά. Μην αφήσετε απ’ έξω την ιστορία του Gingerbread Μan (μπορείτε να τη συνδυάσετε και με τα αντίστοιχα κουλουράκια), την Ιστορία του Σκρουτζ, τον Καρυοθραύστη και το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα!

Κάλλιστα, μπορείτε να διαβάσετε αυτά τα παραμύθια και στα αγγλικά! Το λεξιλόγιο θα ζωντανέψει και ο δεσμός με το παιδί σας θα δυναμώσει! Στις μέρες μας, κυκλοφορούν πάνω από 400 Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια στα Αγγλικά! Φφφφφ!! Καλή επιτυχία στην επιλογή!

Αχ, τι ωραία και ζεστά που είναι στον καναπέ τις γιορτινές μέρες, αγκαλιά με τα παιδιά, κάτω από την κουβέρτα! Έχετε εξετάσει πόσες Χριστουγεννιάτικες ταινίες υπάρχουν στα αγγλικά με ή χωρίς υπότιτλους; Τι; Νομίζετε ότι τις έχετε δει όλες; Για κάντε μια μικρή έρευνα! Είτε είναι στα συμβατικά κανάλια ή το Netflix, είτε στο YouTube, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Το λεξιλόγιο ζωντανεύει με αληθινές εικόνες, διαλόγους και κίνηση! Γωνιές και τοπία από ξένες χώρες κάνουν παρέλαση στην οθόνη σας! Αν πάλι θέλετε να αφεθείτε στη μαγεία του Κινηματογράφου ή την αμεσότητα μιας Χριστουγεννιάτικης Θεατρικής Παράστασης δε σας σταματά κανείς!

Ό,τι κι αν επιλέξετε εμείς αφήσαμε την καλύτερη ιδέα για το τέλος. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά, η χειροτεχνία! Με την κατασκευή Χριστουγεννιάτικων Χειροτεχνιών το παιδί σας θα αναπτύξει τη φαντασία, την υπομονή και τη δημιουργικότητα του μαζί σας! Ευκαιρία να εμπεδώσει τα χρώματα στα αγγλικά και να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες λέξεις για τους μαρκαδόρους, τις νερομπογιές, το ψαλίδι, την κόλλα, το χαρτί, το κορδόνι και ό,τι άλλο χρειαστεί σε συνδυασμό με το απεριόριστο λεξιλόγιο των Χριστουγέννων!

Με την ολοκλήρωση τους στόχου τους θα νιώσουν τεράστια ικανοποίηση και χαρά, γεγονός που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση τους. Εσείς από την πλευρά σας, θα έχετε την ευκαιρία να στολίσετε το σπίτι με σχεδόν μηδενικό κόστος και συγκεκριμένα, με τις μοναδικές δημιουργίες των παιδιών σας! Και τις δικές σας! Ο χρόνος που θα περάσετε δίπλα – δίπλα, σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι θα σας φέρει πολύ κοντά! Θα παίρνετε αποφάσεις μαζί, θα λύνετε τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και θα εκφράζετε τα συναισθήματα σας μέσα στην ασφάλεια και την ησυχία του σπιτιού σας!

Κάνω χειροτεχνίες μαζί με τα παιδιά μου!

Αν πάλι πιστεύετε ότι η χειροτεχνία δεν είναι για εσάς, ότι είναι αρκετά δύσκολη ή ότι έχετε εξαντλήσει όλες σας τις ιδέες το Creative English at Home σας προκαλεί στην κυριολεξία με την χριστουγεννιάτικη λίστα που θα βρείτε εδώ.  

 Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ότι αυτές τις γιορτινές ημέρες τα παιδιά έχουν περισσότερο ανάγκη ΕΣΑΣ τους ίδιους! Εσείς είστε οι άνθρωποι τους και αυτό που ζητούν, ενδόμυχα, είναι η αμέριστη αγάπη και η προσοχή σας. Δεν ξέρουν πώς αλλιώς να το εκφράσουν, οπότε ζητάνε δώρα και βόλτες χωρίς τελειωμό! Γι’ αυτό λοιπόν, και σε αυτές τις γιορτές δείξτε στα παιδιά σας πόσο σημαντικά είναι για εσάς και πόσο λαχταράτε να είστε μαζί τους!

ΥΓ. Τώρα… αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι με τα παιδιά σας σε μια χώρα που μιλάνε αγγλικά, αυτή τη μαγευτική εποχή του χρόνου, που όλα είναι στολισμένα και φωτισμένα, με σκοπό να τους φέρετε σε ρεαλιστική επαφή με τη γλώσσα και την κουλτούρα………      ξ ε χ ά σ τ ε    ό , τ ι    δ ι α β ά σ α τ ε       π α ρ α π ά ν ω    κ α ι     α ρ χ ί σ τ ε   ν α    ε τ ο ι μ ά ζ ε τ ε    β α λ ί τ σ ε ς       γ ι α τ ί    δ ε ν   έ χ ε τ ε    κ α ι    π ο λ ύ      χ ρ ό ν ο ! !