Εξετάσεις πιστοποίησης και διαφορές μεταξύ του Proficiency Cambridge και Michigan

Τόσο το Πανεπιστήμιο του Cambridge όσο και του Michigan προσφέρουν εξετάσεις πιστοποίησης για την αγγλική γλώσσα, όπως είναι το Cambridge Proficiency (CPE) και το Michigan Proficiency (ECPE) αντίστοιχα. Ας δούμε κάποιες πληροφορίες για κάθε μια από τις εξετάσεις πιστοποίησης, καθώς και κάποιες βασικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους:

 1. Cambridge Proficiency (CPE):
  • Το Cambridge είναι γνωστό για τις εξετάσεις του, οι οποίες έχουν ευρεία αναγνώριση παγκοσμίως.
  • Το CPE είναι η υψηλότερη εξέταση που προσφέρεται για την αγγλική γλώσσα και η οποία δείχνει επάρκεια σε προχωρημένο επίπεδο.
  • Οι εξετάσεις CPE περιλαμβάνουν τέσσερα τμήματα: Reading and Use of English, Writing, Listening και Speaking.
 1. Michigan Proficiency (ECPE):
  • Το Michigan είναι επίσης γνωστό για τις εξετάσεις του και έχει κυρίως ευρύτερη αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην περιοχή της Νότιας Αμερικής.
  • Το ECPE είναι η υψηλότερη εξέταση που προσφέρει το Michigan και δείχνει προχωρημένη επάρκεια.
  • Οι εξετάσεις ECPE περιλαμβάνουν τέσσερα τμήματα:Listening, Writing, Grammar, Vocabulary, and Reading Comprehension, και Speaking.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο εξετάσεων είναι κυρίως στην αναγνώριση και την περιοχή της ισχύος τους. Κατά την επιλογή μεταξύ των δύο, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου τις ανάγκες και τους στόχους σου για την αναγνώριση του πιστοποιητικού σου στην αγγλική γλώσσα.

 

Εξετάσεις CPE

Οι εξετάσεις CPE περιλαμβάνουν τέσσερα τμήματα: Reading and Use of English, Writing, Listening και Speaking.

Cambridge proficiency (CPE):

 1. Reading and Use of English:
  • Αυτό το τμήμα αξιολογεί την ικανότητά σου να διαβάζεις και να καταλαβαίνεις γραπτό υλικό σε διάφορες μορφές, όπως κείμενα, άρθρα, δοκίμια και λογοτεχνικά έργα.
  • Επιπλέον, αξιολογεί την ικανότητά σου να χρησιμοποιείς την αγγλική γλώσσα με ακρίβεια και ευελιξία, μέσω ασκήσεων όπως συμπλήρωση κενών, αναδιάταξη προτάσεων και ανάλυση της δομής.
 1. Writing:
  • Σε αυτό το τμήμα, απαιτείται να γράψεις διάφορους τύπους κειμένων, όπως δοκίμια, άρθρα, αναφορές, και γράμματα.
  • Αξιολογείται η ικανότητά σου να εκφράζεις ιδέες με σαφήνεια και πειθώ, καθώς και η ικανότητά σου να τηρείς τον τύπο και τη δομή του κάθε είδους κειμένου.
 1. Listening:
  • Σε αυτό το τμήμα, ακούς διάφορα ακουστικά είδη , όπως συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις και συζητήσεις.
  • Αξιολογείται η ικανότητά σου να καταλαβαίνεις πλήρως το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες των ακουστικών ειδών της εξέτασης.
 1. Speaking:
  • Σε αυτό το τμήμα, αξιολογείται η προφορική ικανότητά σου σε διάφορες καταστάσεις επικοινωνίας, όπως παρουσίαση θέματος, συζήτηση, και ανάλυση γραπτού υλικού.
  • Αξιολογείται η ικανότητά σου να εκφράζεις απόψεις, να αντιδράς σε ερωτήσεις και να συμμετέχεις σε διάλογο με σαφήνεια και ακρίβεια.

 

Εξετάσεις ECPE

Οι εξετάσεις ECPE περιλαμβάνουν τέσσερα τμήματα: Reading and Listening, Writing και Speaking.

Michigan Proficiency in English (ECPE)

 1. Listening:
  • Σε αυτό το τμήμα, αξιολογούνται οι ικανότητές σου στην κατανόηση γραπτού και προφορικού υλικού.
  • Θα πρέπει να ακούς και να κατανοείς κείμενα διαφόρων ειδών και θεμάτων όπως συνεντεύξεις, ομιλίες και συζητήσεις από φυσικούς ομιλητές.
 1. Writing:
  • Σε αυτό το τμήμα, αξιολογείται η ικανότητά σου να γράφεις κείμενα σε διάφορα είδη, όπως δοκίμια, αναλύσεις, αφηγήσεις, και επιστολές.
  • Αξιολογείται επίσης η χρήση της γραμματικής, του λεξιλογίου και η ικανότητά σου να αναπτύσσεις ιδέες και επιχειρήματα.
 1. Grammar, Vocabulary, and Reading Comprehension:
  • Σε αυτό το τμήμα, αξιολογείται η γνώση της γραμματικής και του λεξιλογίου μέσω ασκήσεων πολλαπλών επιλογών (multiple choice),  και κατανόηση κειμένων.
 1. Speaking:
  • Σε αυτό το τμήμα, αξιολογείται η προφορική ικανότητά σου σε διάφορες καταστάσεις επικοινωνίας, όπως παρουσίαση θέματος, συζήτηση, και ανταλλαγή απόψεων.
  • Αξιολογείται η ικανότητά σου να εκφράζεις απόψεις, να δίνεις απαντήσεις σε ερωτήσεις και να αλληλεπιδράς με άλλους ομιλητές με σαφήνεια και ευκρίνεια.

 

Πώς καταλαβαίνω ποια από τις δύο μορφές εξέτασης είναι κατάλληλη για εμένα;

Η επιλογή μεταξύ του Cambridge Proficiency (CPE) και του Michigan Proficiency (ECPE) μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ακολουθούν μερικά σημεία που μπορείς να λάβεις υπόψη στην απόφασή σου:

 1. Τοποθεσία και αναγνώριση: Εάν σκοπεύεις να μεταναστεύσεις ή να σπουδάσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα, ίσως θέλεις να ενημερωθείς για την αναγνώριση των δύο πιστοποιήσεων εκεί.
 2. Απαιτήσεις εισαγωγής: Εάν έχεις στόχο να εισαχθείς σε μια συγκεκριμένη πανεπιστημιακή ή επαγγελματική σχολή, ενδέχεται να χρειάζεται να επιλέξεις την εξέταση που αναγνωρίζεται περισσότερο από αυτήν τη σχολή.
 3. Τύπος εξέτασης: Η δομή και οι απαιτήσεις κάθε εξέτασης μπορεί να διαφέρουν. Μπορείς να εξετάσεις τις ανάγκες και τις δυνατότητές σου όσον αφορά τις διάφορες ενότητες των εξετάσεων και να επιλέξεις αυτή που σου ταιριάζει περισσότερο.
 4. Προετοιμασία: Μπορεί να θέλεις να εξετάσεις τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για προετοιμασία για κάθε εξέταση και να επιλέξεις αυτό που σου είναι πιο κατανοητό ή εύκολο να προετοιμαστείς γι’ αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσεις με τον εκπαιδευτικό σου ή να ζητήσεις συμβουλές από άλλους που έχουν περάσει από αυτήν τη διαδικασία, καθώς μπορεί να σου προσφέρουν προσωπικές εμπειρίες και συμβουλές.

Τέλος, μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες και να επιλέξεις το κατάλληλο πιστοποιητικό για τις δικές σου ανάγκες μέσα από το βιωματικό κέντρο ξένων γλωσσών του Creative English at Home.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βιωματική μάθηση και εξετάσεις αγγλικών. Ποια τα πλεονεκτήματα;