Εξετάσεις αγγλικών: 12 + 1 Tips για το Michigan ECCE

Το MICHIGAN ECCE είναι ο ακρόκαρπος της σύμπραξης μεταξύ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης  και του Πανεπιστημίου του MICHIGAN. Αποτελεί ένα επίσημο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για την Αγγλική Γλώσσα (επίπεδο Β2), πάντα με βάση το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς.

Το ΕCCE εμφανίστηκε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, στις αρχές της δεκαετίας του 90’. Πλέον, είναι αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ και ευρέως αποδεκτό από τον ιδιωτικό τομέα. Βρίσκεται ένα σκαλί πριν από τα ανώτερα επίπεδα πιστοποίησης, όπως είναι το PROFICIENCY και τα IELTS .

Εξετάσεις αγγλικών MICHIGAN ECCE

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις εξετάσεις αγγλικών του MICHIGAN ECCE γίνονται περίπου δύο μήνες πριν τις εξετάσεις. Η γραπτή εξέταση ολοκληρώνεται χωρίς διαλείμματα, ενώ η προφορική πραγματοποιείται μία έως τρεις εβδομάδες μετά τη γραπτή. Τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση των σπουδαστών δύο μήνες μετά το σύνολο των εξετάσεων.

Η εξοικείωση των μαθητών με το περιεχόμενο και τα αυστηρά πλαίσια του χρόνου που δίδονται για τις εν λόγω εξετάσεις, είναι απαραίτητο να έχει επιτευχθεί αρκετούς μήνες πριν την αίτηση.

Εξετάσεις αγγλικών MICHIGAN ECCE – Tι να προσέξετε

Το Creative English at Home έχει καταλήξει σε 12+1 σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι σπουδαστές, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στις εξετάσεις αγγλικών. 

Αξίζει, λοιπόν, να προσέξετε τα εξής:

1.       Κατανέμετε σωστά το χρόνο σας στο ECCE GVR (Grammar, Vocabulary and Reading). Mην “κολλήσετε” σε μεμονωμένες ερωτήσεις και χάσετε χρόνο, γιατί τι νόημα έχει να βρείτε ένα σωστό και να μην προλάβετε άλλα δέκα; Προχωρήστε παρακάτω κι επιστρέψτε στις απαντήσεις που αφήσατε κενές, μόνο όταν έχετε συμπληρώσει όλο το GVR.

2.       Ακόμα κι αν δεν ξέρετε καθόλου την απάντηση μην αφήνετε ούτε ένα κενό γιατί οι εξεταστές νευριάζουν! Να ελπίζετε ότι η τύχη είναι με το μέρος σας, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι η σωστή απάντηση κι εσείς, απλώς, να αμφισβητείτε τις γνώσεις σας!

3. Να σημειωθεί ότι στις εξετάσεις αγγλικών ECCE MICHIGAN επιτρέπεται μόνο το μολύβι! Να έχετε προμηθευτεί, λοιπόν, ένα καλοξυσμένο μολύβι κι μία ΄ρεζέρβα΄ γιατί το πρώτο μπορεί να σας προδώσει πχ. μπορεί να σπάσει η μύτη! Μην ξεχάσετε την καλή σας ξύστρα και μια γόμα, κατά προτίμηση λευκή. Αν χρειαστεί, σβήνετε σχολαστικά, χωρίς να αφήνετε μουντζούρες!

4. Προσοχή στα Answer Sheet! Περνάτε τις απαντήσεις απευθείας σ’ αυτά γιατί στο τέλος, δεν θα σας αφήνουν χρόνο να τις μεταφέρετε στο ειδικό αυτό μηχανογραφικό δελτίο. Το χαρτί σας θα περάσει “κενό” και θα μηδενιστεί αυτομάτως! Επίσης, να έχετε το νου σας στην αρίθμηση, μη τυχόν και μεταφέρετε τη σωστή απάντηση στο λάθος νούμερο!!

5. Ομοίως, στην εξέταση του Listening απαντήστε κατευθείαν στο Answer Sheet. Αν δεν καταλάβετε καθόλου κάποιο διάλογο, μην πανικοβληθείτε. Συμπληρώστε, αμέσως, μια απάντηση στην τύχη και συγκεντρωθείτε στον επόμενο διάλογο. Να συλλέγετε σημαντικές πληροφορίες  – λεπτομέρειες, όπως ημερομηνίες, ώρες, τιμές, ονόματα και ηλικίες. Οι γρήγορες σημειώσεις σίγουρα θα σας βοηθήσουν!

6. Εξοικονομήστε χρόνο όταν κρατάτε σημειώσεις και χρησιμοποιείστε συντομογραφίες. Αυτές οι σημειώσεις είναι μόνο για εσάς, καθώς κανείς άλλος δεν θα τις πάρει στα χέρια του. Οπότε, μην ανησυχείτε για την καθαρότητα των γραμμάτων σας. Εδώ,  η ταχύτητα εδώ είναι πιο σημαντική!

7. Γενικά, η επιτυχία στο Listening  είναι περισσότερο θέμα εξάσκησης, παρά θέμα διδασκαλίας. Ξεκινήστε, λοιπόν, να ακούτε διαλόγους στα αγγλικά, είτε υπό τη μορφή ακουστικών ασκήσεων στο YouTube, είτε μέσα από ταινίες, ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, συνεντεύξεις, ακόμα και ειδήσεις!

8. Σε σχέση με την Έκθεση του Michigan Lower, ο διαθέσιμος χρόνος είναι μόνο 30 λεπτά. Για αυτό, να τον αξιοποιήσετε κατάλληλα. Να έχετε ένα πλάνο στο μυαλό σας και να αρχίσετε να γράφετε με την έναρξη του χρόνου. Προσοχή! Να διαβάσετε σχολαστικά το θέμα, μη τυχόν και βγείτε εκτός ή παραλείψετε ορισμένα ζητούμενα! ΥΓ. Συνήθως, τα θέματα τα αντλούν από άρθρα εφημερίδων!

9. Ιδανικά, σε ότι αφορά την Έκθεση, θα μπορούσατε να έχετε προετοιμάσει στο μυαλό σας (by heart) μια Εισαγωγή και έναν Επίλογο και την ώρα της εξέτασης, να προσθέσετε απλώς, το θέμα! Η έκθεση, όλη κι όλη, απαρτίζεται από τέσσερις παραγράφους! Με αυτόν τον τρόπο, σας μένουν μόνο άλλες δύο για να ξεδιπλώσετε τα επιχειρήματα σας και να συγκεντρωθείτε στον κορμό τους θέματος! Αν πάλι είναι επιστολή, να θυμάστε πώς θα χαιρετήσετε και πώς θα κλείσετε! ΥΓ. Να είστε εξοικειωμένοι με τις συνδετικές λέξεις, καθώς ενώνουν τις προτάσεις και δίνουν στο γραπτό σας λόγο ροή! Θα το εκτιμήσουν, δεόντως, οι εξεταστές!

10. Είναι προφανές ότι η προετοιμασία μιας τέτοιου είδους εξέτασης δε μπορεί να περιοριστεί μόνο στα χρονικά πλαίσια μιας εβδομαδιαίας διδασκαλίας. Πρέπει να προσπαθείτε και μόνοι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, παρακολουθώντας ταινίες χωρίς υπότιτλους, ακούγοντας τραγούδια, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαβάζοντας βιβλία και περιοδικά και πόσο μάλλον άρθρα από εφημερίδες! Όλα στα αγγλικά! Με άλλα λόγια, μπορείτε να παντρέψετε τη διασκέδαση και τον ελεύθερο χρόνο με έναν ευχάριστο τρόπο προετοιμασίας για τις εξετάσεις αγγλικών!

11. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να γίνεται συνδρομητής των εφημερίδων Guardian, New York Times, USA Today, Los Angeles, Metro, Telegraph ή/και The Washington Post! Με γνώμονα πάντα τη βιωματική μάθηση, το Creative English at Home επικροτεί τέτοιου είδους πρακτικές και ναι, ακόμη και στο επίπεδο LOWER! Άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν ένα χαρτί, αλλά να μπουν στην αμερικάνικη και τη βρετανική πραγματικότητα για τα καλά!

12. Αναμφίβολα, πριν εκτεθείτε στη διαδικασία της επίσημης εξέτασης του ECCE, οι καθηγητές σας, έχουν φροντίσει να σας μυήσουν σε γραπτά τεστ, παρόμοια με τα αυθεντικά. Αλήθεια, εσείς τι κάνετε πρώτα όταν τα παραλαμβάνετε διορθωμένα; Κοιτάτε το βαθμό ως φανατικοί βαθμοθήρες ή επικεντρώνεστε στα λάθη σας; Το πιο ωφέλιμο είναι να επικεντρώνεστε στα λάθη σας και μόνο σε αυτά. Μόνο έτσι θα κάνετε ουσιαστική πρόοδο. Οφείλετε να τα απομονώνετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και να εξασκείστε πάνω σε αυτά. Έτσι, με μαθηματική ακρίβεια, αυξάνετε τις πιθανότητες επιτυχίας!

+1 Τέλος, στις εξετάσεις αγγλικών να πηγαίνετε πάντα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, καθώς ο ύπνος συμβάλλει στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Με την ίδια λογική, δέκα λεπτά πριν μπείτε στην εξεταστική αίθουσα μην ξεχάσετε να φάτε μια σοκολάτα! Θα τονώσει την αντίληψη, τη μνήμη και την ενέργεια σας, ενώ παράλληλα θα μειώσει το στρες! Τυχεροί..!

Το Creative English at Home σας εύχεται καλή επιτυχία στις εξετάσεις αγγλικών σας!!!