9+1 συμβουλές για εκμάθηση γραμματικής στα αγγλικά από το Creative English at Home

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούν οι μαθητές να μάθουν την γραμματική της αγγλικής γλώσσας ωστόσο εδώ συνοψίζουμε τους κυριότερους που είναι οι εξής:

 1. Κατανοήστε τους βασικούς κανόνες: Ξεκινήστε με τους βασικούς κανόνες γραμματικής όπως οι χρόνοι, οι αριθμοί, οι αντωνυμίες, κλπ.
 2. Χρησιμοποιήστε πόρους: Αξιοποιήστε βιβλία, εφαρμογές, διαδικτυακούς πόρους και ασκήσεις για να ενισχύσετε την κατανόησή σας.
 3. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση: Εφαρμόστε τους κανόνες που μάθατε μέσω γραπτών και προφορικών ασκήσεων.
 4. Λάθη ως ευκαιρίες: Μην φοβάστε τα λάθη. Είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης. Μάθετε από αυτά και συνεχίστε να προχωράτε.
 5. Διαβάστε πολλά: Διαβάστε βιβλία, άρθρα, άρθρα εφημερίδων και άλλα κείμενα στα αγγλικά για να εξοικειωθείτε με τη γραμματική σε πραγματικό περιβάλλον.
 6. Παρακολουθήστε ταινίες και σειρές: Η παρακολούθηση ταινιών και σειρών στα αγγλικά μπορεί να βελτιώσει την κατανόησή σας για τη γραμματική και τον τρόπο που ομιλείται η ξένη γλώσσα.
 7. Ακούστε μουσική και ποίηση: Οι στίχοι τραγουδιών και η ποίηση μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη δομή της γλώσσας και τον τρόπο που χρησιμοποιείται.
 8. Συνομιλήστε: Συνομιλήστε με φίλους από κοντά ή online με αγγλόφωνους (native speakers) για να εξασκήσετε τη γραμματική σε πραγματικό χρόνο.
 9. Κρατήστε ημερολόγιο: Γράψτε σε ένα ημερολόγιο στα αγγλικά καθημερινά για να κάνετε εξάσκηση τη γραμματική και το λεξιλόγιο.
 10. Επιμένετε: Η εκμάθηση της γραμματικής είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Μην τα παρατάτε αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες και συνεχίστε να προχωράτε.

 

Πάμε τώρα να δούμε πιο αναλυτικά μερικούς από τους ανωτέρω τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μάθετε γραμματική στα αγγλικά…

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (APPS)

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στην εκμάθηση της γραμματικής στα αγγλικά. Οι εφαρμογές που έχουμε επιλέξει εδώ προσφέρουν μια ποικιλία ασκήσεων γραμματικής σε διάφορα επίπεδα δυσκολίας και μπορούν να βοηθήσουν στην εκμάθηση της γραμματικής με διασκεδαστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Μερικά παραδείγματα εφαρμογών είναι τα εξής:

 1. Duolingo: Η Duolingo προσφέρει παιγνιώδεις ασκήσεις γραμματικής, οι οποίες συνοδεύονται από εικόνες και ήχο, καθώς και άμεσα σχόλια.
 2. Grammarly: Το Grammarly είναι ένα εργαλείο που βοηθά στη διόρθωση γραμματικών λαθών σε γραπτό κείμενο, παρέχοντας επίσης επεξηγήσεις για τα λάθη.
 3. Memrise: Η Memrise παρέχει ασκήσεις γραμματικής με βίντεο και εικόνες, ενώ χρησιμοποιεί επανάληψη με βάση το σύστημα επανάληψης flashcards.
 4. Rosetta Stone: Το Rosetta Stone παρέχει μια πλατφόρμα εκμάθησης γλωσσών που βασίζεται στην αυθεντική μέθοδο μιμήσεως φυσικής γλωσσικής απόκτησης, περιλαμβάνοντας ασκήσεις γραμματικής.
 5. Busuu: Το Busuu παρέχει διαδραστικές ασκήσεις γραμματικής, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να συνομιλείτε με φυσικούς ομιλητές.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΡΕΣ

Η παρακολούθηση ταινιών και σειρών στα αγγλικά μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική μέθοδος για να βελτιώσετε τη γραμματική σας, καθώς και να εξασκήσετε την κατανόηση και την προφορική δεξιότητα σας. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα για το πώς μπορείτε να το κάνετε:

 1. Ακολουθήστε τους υπότιτλους: Ξεκινήστε με την παρακολούθηση επεισοδίων ή ταινιών που έχουν αγγλικούς υπότιτλους. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τη δομή των προτάσεων και τη χρήση της γραμματικής.
 2. Καταγράψτε νέες λέξεις και φράσεις: Καταγράψτε οποιεσδήποτε νέες λέξεις ή φράσεις που ακούτε και αναζητήστε τη σημασία τους και πώς χρησιμοποιούνται γραμματικά.
 3. Αναλύστε τη δομή των προτάσεων: Σταματήστε κατά διαστήματα και αναλύστε τη δομή των προτάσεων που ακούτε. Αναρωτηθείτε για τον τύπο της πρότασης, τη θέση των λέξεων, τα είδη των χρόνων που χρησιμοποιούνται, κλπ.
 4. Πρακτική μίμησης: Μιμηθείτε τους χαρακτήρες και προσπαθήστε να αναπαράγετε τις προτάσεις που λένε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ενσωματώσετε τη γραμματική και την προφορά.
 5. Παρακολουθήστε προσεκτικά τις αλληλεπιδράσεις: Σημειώστε τον τρόπο με τον οποίο οι χαρακτήρες αλληλεπιδρούν και πώς χρησιμοποιούν διάφορες γραμματικές δομές κατά την επικοινωνία τους.
 6. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές και ιστοσελίδες: Υπάρχουν εφαρμογές και ιστοσελίδες που προσφέρουν ασκήσεις και δραστηριότητες για να βελτιώσετε τη γραμματική σας μέσω τηλεοπτικών σειρών και ταινιών.

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Η εκμάθηση γραμματικής μέσω των στίχων τραγουδιών και της ποίησης μπορεί να είναι διασκεδαστική και αποτελεσματική. Εδώ είναι μερικοί τρόποι πώς μπορείτε να το κάνετε:

 1. Ανάλυση της δομής των προτάσεων: Εξετάστε τη δομή των προτάσεων στους στίχους τραγουδιών ή στην ποίηση. Αναρωτηθείτε για τη θέση των λέξεων, τη χρήση των χρόνων, τη σύνταξη των προτάσεων, κλπ.
 2. Εντοπισμός γραμματικών δομών: Αναζητήστε συγκεκριμένες γραμματικές δομές όπως οι χρόνοι, οι αντωνυμίες, οι προθέσεις, οι συνδέσεις λέξεων, κλπ., στους στίχους ή στην ποίηση.
 3. Κατανόηση νοήματος μέσω της γραμματικής: Κατανοήστε το νόημα πίσω από τους στίχους ή την ποίηση με βάση τη γραμματική. Πώς οι διάφορες γραμματικές δομές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου μηνύματος ή συναισθήματος;
 4. Συγκρίνετε διαφορετικά τραγούδια ή ποιήματα: Συγκρίνετε τους στίχους διαφορετικών τραγουδιών ή ποιημάτων για να δείτε πώς χρησιμοποιούνται οι γραμματικές δομές διαφορετικά σε διαφορετικά πλαίσια.
 5. Δημιουργία δικών σας στίχων ή ποιημάτων: Δοκιμάστε να γράψετε τους δικούς σας στίχους ή ποιήματα χρησιμοποιώντας τις γραμματικές δομές που μάθατε από τραγούδια ή ποιήματα που ακούσατε.

 

ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Η εκμάθηση της γραμματικής στα αγγλικά μέσω γραπτών και προφορικών ασκήσεων είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

 1. Γραπτές ασκήσεις:
  • Γράψτε προτάσεις χρησιμοποιώντας διάφορους χρόνους και γραμματικές δομές.
  • Συντάξτε κείμενα περιγράφοντας γεγονότα, εμπειρίες ή φανταστικές ιστορίες, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς χρόνους και γραμματικές δομές.
  • Αναγνωρίστε και διορθώστε τα λάθη σε προτάσεις που σας δίνονται, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες γραμματικές κατηγορίες.
 1. Προφορικές ασκήσεις:
  • Διαβάστε δυνατά κείμενα και προτάσεις, εστιάζοντας στη σωστή προφορά και τον τόνο.
  • Εκφωνήστε προφορικά προτάσεις που περιέχουν διάφορες γραμματικές δομές και χρόνους.
  • Συμμετάσχετε σε συζητήσεις ή παιχνίδια ρόλων όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες γραμματικές δομές.

Με τη συνεχή πρακτική και εφαρμογή των γραπτών και προφορικών ασκήσεων, μπορείτε να βελτιώσετε την κατανόησή σας και την εφαρμογή της γραμματικής στα αγγλικά. Στο Creative English at Home φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πολλές από τις ανωτέρω τεχνικές εκμάθησης γραμματικής στα αγγλικά δηλ. εφαρμογές, ταινίες, τραγούδια κλπ.  σε όλους τους μαθητές μας ενήλικες και παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαθαίνω αγγλικά μέσα από τη δημιουργική γραφή