Βιωματική μάθηση και εξετάσεις αγγλικών. Ποια τα πλεονεκτήματα;

Η βιωματική μάθηση είναι μια προσέγγιση στην εκπαίδευση που βασίζεται στην ενσωμάτωση της εμπειρίας και της πράξης στη διαδικασία μάθησης. Αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην μνήμη και την απομνημόνευση, η βιωματική μάθηση επιτρέπει στους μαθητές να ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα από προσωπικές εμπειρίες και πειραματισμούς.

Όσον αφορά στις εξετάσεις πιστοποίησης αγγλικών, η βιωματική μάθηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Οι εξετάσεις πιστοποίησης όπως το Cambridge English Exams (Cambridge First, Advanced και Proficiency) ή τα πιστοποιητικά του IELTS και TOEFL, αξιολογούν τις γλωσσικές δεξιότητες των υποψηφίων σε διάφορα επίπεδα.

Η βιωματική μάθηση μπορεί να προετοιμάσει τους μαθητές πιο αποτελεσματικά για αυτούς τους εξεταστικούς φορείς, καθώς επιτρέπει στους μαθητές να αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες και να εφαρμόσουν τη γλώσσα σε πραγματικά περιβάλλοντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας και της αυτοπεποίθησης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Επιπλέον, η βιωματική μάθηση μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η αυτοδιαχείριση, οι οποίες είναι σημαντικές κατά την προετοιμασία για εξετάσεις. Συνολικά, η συνδυασμένη προσέγγιση της βιωματικής μάθησης και των εξετάσεων πιστοποίησης αγγλικών μπορεί να προσφέρει στους μαθητές ένα πιο πλούσιο, βαθύτερο και πιο πρακτικό προσανατολισμό στην ανάπτυξη των γλωσσικών τους δεξιοτήτων.

 

Προετοιμασία εξετάσεων αγγλικών μέσα από τη βιωματική μάθηση

Η προετοιμασία για εξετάσεις στα αγγλικά μέσω βιωματικών μεθόδων μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενδιαφέρουσα. Το Creative English σας αναφέρει μερικές βιωματικές μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία:

 1. Σενάρια και ρόλοι: Οι μαθητές μπορούν να παίξουν ρόλους σε διάφορα σενάρια που συναντώνται στις εξετάσεις, όπως συνομιλίες, παρουσιάσεις, συζητήσεις κλπ. Αυτό τους βοηθάει να εξασκηθούν στην επικοινωνία σε πραγματικές καταστάσεις.
 2. Παιχνίδια ρόλων: Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων που απαιτούν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αναπαραστάσεις σεναρίων ή ακόμα και δημιουργία ιστοριών.
 3. Δραματοποίηση: Οι μαθητές μπορούν να δραματοποιήσουν κείμενα, ποιήματα ή σκηνές από τα βιβλία προετοιμασίας τους. Αυτό τους βοηθάει να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν το περιεχόμενο σε βάθος.
 4. Επικοινωνιακά παιχνίδια: Παιχνίδια όπως charades ή Pictionary μπορούν να ενισχύσουν την επικοινωνιακή δεξιότητα και το λεξιλόγιο των μαθητών.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των εφήβων στα αγγλικά. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα παιχνιδιών που μπορούν να ενθαρρύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία:

 1. Το παιχνίδι του “Γνωρίστε τον άλλον” (Get to Know You Game): Ο καθένας γράφει ένα γεγονός ή μια προσωπική πληροφορία για τον εαυτό του σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια, τα χαρτιά αναμειγνύονται και κάθε άτομο παίρνει ένα χαρτί και πρέπει να βρει τον άλλο συμμαθητή που ταιριάζει με την πληροφορία στο χαρτί του.
 2. Το παιχνίδι “Πέντε Ερωτήσεις” (Five Questions Game): Σε κάθε γύρο, ένα άτομο επιλέγει ένα άλλο άτομο και το ρωτά πέντε ερωτήσεις για να μάθει περισσότερα γι’ αυτόν. Οι ερωτήσεις μπορούν να είναι για τα ενδιαφέροντα, τις αγαπημένες δραστηριότητες ή οτιδήποτε άλλο θα ήθελες να μάθεις. Μετά από πέντε ερωτήσεις, οι ρόλοι αντιστρέφονται.
 3. Το παιχνίδι του “Μαγνητικού Πίνακα” (Magnetic Board Game): Κάθε ομάδα έχει ένα μαγνητικό πίνακα και σετ με λέξεις ή εικόνες. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν μια ιστορία ή ένα σενάριο χρησιμοποιώντας τις λέξεις ή τις εικόνες στον πίνακα τους. Κάθε μαθητής πρέπει να προσθέσει μια λέξη ή μια εικόνα στην ιστορία και να εξηγήσει τον ρόλο της στο σενάριο.
 4. Το παιχνίδι του “Διαλόγου των Εικόνων” (Picture Dialogue Game): Κάθε ομάδα λαμβάνει μια σειρά από εικόνες. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουν έναν διάλογο με βάση τις εικόνες. Οι μαθητές πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τον διάλογο, ο οποίος μπορεί να είναι ρεαλιστικός ή φανταστικός.
 5. Το παιχνίδι “Κάρτες Ερωτήσεων” (Question Card Game): Κάθε ομάδα λαμβάνει ένα σετ καρτών με ερωτήσεις. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι μαθητές επιλέγουν μια κάρτα και απαντούν στην ερώτηση που υπάρχει σε αυτήν. Αυτό τους βοηθάει να εξασκηθούν στην αγγλική προφορική επικοινωνία και να μάθουν νέες λέξεις και φράσεις.
 6. Ομαδική εργασία: Οι μαθητές μπορούν να συνεργαστούν σε ομαδικά έργα και προβλήματα, όπως παρουσιάσεις και ερευνητικά έργα, που απαιτούν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

 

Παραδείγματα ομαδικών εργασιών για απόκτηση πτυχίου στα αγγλικά

Για την απόκτηση πτυχίου στα αγγλικά, οι ομαδικές εργασίες μπορούν να επικεντρωθούν σε διάφορους τομείς της γλώσσας. Το Creative English at home σας παρουσιάζει εδώ ορισμένα παραδείγματα:

 1. Παρουσιάσεις θεμάτων: Οι φοιτητές μπορούν να οργανωθούν σε ομάδες και να επιλέξουν ένα θέμα σχετικό με τη γλώσσα, όπως η λογοτεχνία, η ιστορία της αγγλικής γλώσσας, η γραμματική κ.λπ. Κάθε ομάδα μπορεί να ετοιμάσει μια παρουσίαση στα αγγλικά και να την παρουσιάσει μπροστά στην τάξη.
 2. Ερευνητικά έργα: Οι ομάδες μπορούν να αναλάβουν ένα έργο έρευνας σχετικά με ένα θέμα της αγγλικής γλώσσας, όπως η εξέλιξη της γλώσσας, η επίδραση της αγγλικής γλώσσας στην παγκόσμια κουλτούρα, ή η χρήση της αγγλικής γλώσσας σε διαφορετικές χώρες. Οι ομάδες μπορούν στη συνέχεια να συγκεντρώσουν τα ευρήματά τους σε ένα έγγραφο ή μια παρουσίαση.
 3. Δημιουργία προγραμμάτων μαθήματος: Οι ομάδες μπορούν να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα μαθήματος αγγλικών για ένα συγκεκριμένο κοινό, όπως παιδιά, ενήλικες ή μετανάστες. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες και μαθήματα που εστιάζουν στις γλωσσικές ανάγκες του κοινού.

Αυτές οι βιωματικές μέθοδοι προσφέρουν στους μαθητές μια διασκεδαστική και δυναμική προσέγγιση στην προετοιμασία των εξετάσεων, ενισχύοντας παράλληλα τις γλωσσικές τους δεξιότητες και την αυτοπεποίθησή τους στη χρήση της αγγλικής.

 

Πώς το Creative English at Home βοηθάει τους μαθητές να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις πιστοποίησης αγγλικών

Στόχος του Creative English at Home δεν είναι η προετοιμασία των μαθητών μας για να πάρουν ένα πτυχίο, αλλά να μπορέσουν να γίνουν ικανοί ομιλητές και να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες σε ένα διεθνές απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό περιβάλλον όπου η αγγλική γλώσσα αποτελεί απαραίτητο μέσο επικοινωνίας.

Οι μαθητές μας καθώς εκτίθενται και επικοινωνούν διαρκώς με φυσικό και διαδραστικό τρόπο την γλώσσα είναι απόλυτα ικανοί να ανταπεξέλθουν στις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται στα επίπεδα B2 και C2 των διεθνώς αναγνωρισμένων φορέων πιστοποίησης της αγγλικής γλώσσας.

Η προετοιμασία για τις εξετάσεις γίνεται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με την βιωματική προσέγγιση που ακολουθείται η επιτυχία είναι εγγυημένη για το σύνολο των μαθητών μας!

Αν πρόκειται να αναλάβουμε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών προκειμένου να τα προετοιμάσουμε αποκλειστικά για τις εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται κάθε χρόνο από τους συνεργαζόμενους φορείς, τότε πρέπει να γνωρίζετε τα εξής

Το Creative English at Home προετοιμάζει μαθητές του γυμνασίου ή και λυκείου προκειμένου να δώσουν εξετάσεις που διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο του Michigan και συγκεκριμένα οι πιστοποιήσεις που εμείς δίνουμε στους μαθητές είναι για το Michigan ECCE and Michigan ECPE (Lower and Proficiency) αντίστοιχα. Πιστοποιήσεις από άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, μπορούν επίσης να δοθούν.

Τα μαθήματα μπορούν να διεξαχθούν είτε στον χώρο σας (ατομικά ή σε μικρά γκρουπ 2 έως 4 ατόμων) ή και εξ’ αποστάσεως πάλι ατομικά ή σε γκρουπ με υλικό που παρέχεται από εμάς σε συνεργασία με επιλεγμένους εκδοτικούς οίκους.

Διάρκεια μαθήματων: Τόσο η προετοιμασία για τις εξετάσεις του ECCE όσο και του ECPE έχουν διάρκεια από 9 μήνες έως 1 έτος.

Για την πληρέστερη προετοιμασία των μαθητών συστήνεται η διδασκαλία να γίνεται τουλάχιστον 2-3 ώρες/εβδομάδα για το Lower και 3-4 ώρες/εβδομάδα για το Proficiency.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.