Αγγλικά και γονείς: Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου αν εγώ δε μιλάω Αγγλικά;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας στην διαδικασία εκμάθησης των Αγγλικών, ακόμα κι αν εσείς δεν μιλάτε τη γλώσσα. Άλλωστε, αυτό που μετράει είναι η επικοινωνία, η ενθάρρυνση και η αποδοχή. Γονεϊκότητα δε σημαίνει γνώσεις, εξειδίκευση και ειδημοσύνη. Γονεϊκότητα σημαίνει ευθύνη, δέσμευση, αγάπη και σεβασμός.

Το Creative English at Home σας προτείνει ορισμένους πρακτικούς τρόπους για να ενισχύσετε τη διαδικασία της ξενόγλωσσης εκμάθησης, ακόμα κι αν εσείς δεν μιλάτε αγγλικά!

Προετοιμασία για το μάθημα των Αγγλικών

Εφόσον έχετε εξασφαλίσει ότι το παιδί σας έχει το κίνητρο για να μάθει την ξένη γλώσσα και θέλει να πηγαίνει στο μάθημα των Αγγλικών, υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το βοηθήσετε να αξιοποιήσει αυτήν την εμπειρία πιο αποτελεσματικά.

Ως γνωστόν, υπάρχουν στιγμές που οι μαθητές πρέπει να κάθονται συγκεντρωμένοι στις θέσεις τους για να ακούν με προσοχή και να συμμετέχουν. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που έχουν περάσει όλη τη μέρα καθισμένα στο σχολείο ή το σπίτι έρχονται στο μάθημα των Αγγλικών σφύζοντας από ενέργεια, όπως τα παιχνιδιάρικα κουτάβια. Κατά συνέπεια, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και μπορεί να είναι αεικίνητα.

Ένας τρόπος, λοιπόν, να βοηθήσετε το παιδί σας στην εκμάθηση των Αγγλικών είναι να φροντίζετε να έχει εκτονωθεί πριν το μάθημα σε κάποια κινητική δραστηριότητα, όπως ποδόσφαιρο, τρέξιμο, χορός κτλ. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σίγουρα πιο ήσυχο και συγκεντρωμένο στην τάξη. Ένας άλλος τρόπος για να συμμετέχει πιο πολύ είναι να του δώσετε ένα υγιεινό σνακ πριν ξεκινήσει κι ένα μπουκαλάκι νερό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να οργανώσετε την κασετίνα του με διάφορα χρώματα, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μολύβια, γόμες ή στυλό με ήρωες από τις αγαπημένες του σειρές, ψαλίδι, κόλλα κτλ. Με αυτήν την κίνηση του δείχνετε ότι ενδιαφέρεστε για τα αγγλικά και ότι το μάθημα είναι σημαντικό. Επίσης, έχετε εξασφαλίσει ένα μέρος του ενθουσιασμού του, την αποτελεσματικότερη συμμετοχή του στις μαθησιακές δραστηριότητες και τη βέλτιστη απόδοση του στις προσωπικές του δημιουργίες!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλούν για το μάθημα των Αγγλικών

Όταν βλέπετε το παιδί σας μετά το μάθημα είναι πολύ καλή ιδέα να το ρωτήσετε πώς πέρασε. Έτσι θα αντιληφθεί πόσο ενδιαφέρεστε και θα μπορέσει να ξαναφέρει στο μυαλό του αυτά που διδάχθηκε. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να κάνετε τα παιδιά σας να εκφραστούν. Πολλές φορές απαντούν ότι όλα ήταν μια χαρά και δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό, καθώς βιάζονται να παίξουν!

Αν ισχύει το ίδιο και με το δικό σας παιδί, κάντε του πιο σαφείς ερωτήσεις, ώστε να μιλήσει για συγκεκριμένες στιγμές του μαθήματος και να ανοιχτεί. Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσαν να είναι:

  • Τι σου άρεσε περισσότερο στο σημερινό μάθημα;
  • Τι αστείο έγινε σήμερα στην τάξη;
  • Με ποιον συμμαθητή σου μίλησες και τι είπατε;
  • Σε δυσκόλεψε κάτι;
  • Ποια καινούρια λέξη έμαθες;
  • Τι σου είπε η δασκάλα;

Κάνοντας ερωτήσεις και δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον για το τι μαθαίνει το παιδί σας, του αποδεικνύετε πόσο σημαντικά θεωρείτε τα Αγγλικά. Αν αντιληφθεί τη σημαντικότητα της γλώσσας για εσάς, αυτόματα θα τη θεωρεί και το ίδιο, εξίσου σημαντική. Έτσι, θα επιδεικνύει μεγαλύτερη επιμέλεια και θα θέλει να μοιράζεται την εμπειρία του μαζί σας!

Πώς να δώσετε ως γονείς κίνητρο στα παιδιά να μάθουν αγγλικά έξω από την τάξη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί τα Αγγλικά και εκτός τάξης, ακόμα κι αν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνείτε μαζί του. Αρχικά, υπάρχουν εκατοντάδες video, τραγούδια και σειρές στο διαδίκτυο που μπορείτε να βλέπετε μαζί. Ενδεικτικά, σας συστήνουμε το Alphablocks , ένα πρόγραμμα του BBC που θα βρείτε στο YouTube. Βέβαια, μπορείτε να υιοθετήσετε και άλλες ιδέες ή σειρές διαβάζοντας προηγούμενα άρθρα στο blog μας.

Επιπλέον, μια ωραία κίνηση θα ήταν να του αγοράσετε ένα λούτρινο ζωάκι, μία κούκλα ή έναν ήρωα λέγοντας του συγκεκριμένα, πως το παιχνίδι αυτό μιλάει μόνο Αγγλικά.  Έτσι, για να παίξει μαζί του το παιδί σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα Αγγλικά του!

Παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση κάποιος γονιός να φέρει ένα παιχνιδάκι επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Το παιδί μπορεί να καληνυχτίζει το παιχνίδι στα Αγγλικά, να του λέει πώς πέρασε τη μέρα του και να του κάνει διάφορες ερωτήσεις! Πολύ σύντομα το παιχνιδάκι θα έχει αποκτήσει την προσωπική του ιστορία και το παιδί θα νιώθει αυτοπεποίθηση, επειδή είχε το ρόλο του μεταφραστή!

Τώρα, αν έχετε μεγάλο παιδί σκεφτείτε πόσοι τρόποι υπάρχουν για να χρησιμοποιήσει τα Αγγλικά του, αφού πρώτα ανατρέξετε σε προηγούμενα άρθρα στο blog μας, όπως για παράδειγμα Έφηβοι και Αγγλικά, Πώς να βελτιώσω τα προφορικά μου κτλ. Στη συνέχεια, καταμετρήστε τους φίλους του παιδιού σας που μαθαίνουν, επίσης, Αγγλικά και διοργανώστε μία ΄Αγγλική Βραδιά΄ στο σπίτι σας. Μπορούν να φτιάξουν ένα φαγητό διαβάζοντας τη συνταγή στα Αγγλικά και να παρακολουθήσουν μία ξένη ταινία τρώγοντας αυτό που μαγείρεψαν! Μπορεί να κάνουν ένα μεγάλο πάρτι ακούγοντας αγγλικά τραγούδια δυνατά, ακόμα και καραόκε! Αν εσείς πάρετε την πρωτοβουλία και αναλάβετε τα διαδικαστικά, θα χαρούν να συμμετέχουν και την επόμενη φορά, ίσως και να ηγηθούν! Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το Creative English at Home είναι το πρώτο βιωματικό κέντρο εκμάθησης αγγλικών που διοργανώνει και English nights and meetups με τους μαθητές μας στο σπίτι τους και όχι μόνο! Επομένως, δεν έχετε παρά να μας επιλέξετε για μια αξέχαστη εμπειρία μάθησης!

Ο Διδάσκων διδάσκεται

Οι πιο μεγάλοι μαθητές έχουν τις γνωστικές δεξιότητες να σας διδάξουν κάτι από αυτά που μαθαίνουν. Εκπαιδευτικές έρευνες  έχουν αποδείξει ότι όταν διδάσκουμε κάτι σε άλλους, εμείς οι ίδιοι το αντιλαμβανόμαστε πλήρως και το θυμόμαστε καλύτερα. Ζητήστε, λοιπόν, από το παιδί σας να σας μάθει κάτι καινούριο! Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιληφθεί πόσα πολλά πράγματα γνωρίζει και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή του!

Η επικοινωνία μετράει

Πάνω από όλα το παιδί σας θέλει να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνο του στη διαδικασία εκμάθησης των αγγλικών.

Η υποστήριξη και η καθοδήγηση που του προσφέρετε είναι πιο σημαντική και συμβάλει  κ α τ α λ υ τ ι κ ά   στην επιτυχή έκβαση της εκμάθησης της γλώσσας.

Άλλωστε, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με τους οποίους το παιδί σας μπορεί να επικοινωνήσει στα Αγγλικά. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το γεγονός ότι εσείς δεν συμμετέχετε στη συγκεκριμένη φάση της διαδικασίας.

Εξάλλου, σκεφτείτε: Τι θα προτιμούσε ένα παιδί; Να είστε άριστος γνώστης μιας ξένης γλώσσας ή ένας υποστηρικτικός γονιός με ανοιχτή την αγκαλιά και το ΄μπράβο΄ στο στόμα; Η απάντηση είναι εύκολη. Η γλώσσα της αγάπης είναι παγκόσμια!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αγγλικά στο σπίτι για παιδιά: Βιωματική μάθηση!