Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη;

Όταν αναφερόμαστε σε τροφική δυσανεξία εννοούμε τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις που προέρχονται από τη  λήψη τροφής. Η δυσανεξία στη λακτόζη (lactose intolerance) είναι η συχνότερη μορφή δυσανεξίας. Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας στο αγελαδινό γάλα(4,2-5,2%) ενώ την συναντάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό στο μητρικό γάλα (6,5-7%) και χρησιμεύει στην απορρόφηση του ασβεστίου . Υδρολύεται σε γλυκόζη και γαλακτόζη στο λεπτό έντερο μέσω ενός ενζύμου, της λακτάσης.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, σπάνια παρατηρείται εκ γενετής. Στους ενήλικες η δυσανεξία στη λακτόζη, οφείλεται σε σταδιακή μείωση της δράσης της λακτάσης και αρχίζει από την παιδική ηλικία. Η λακτόζη μπορεί να είναι ανεκτή σε μικρές ποσότητες ή καθόλου, ανάλογα με το βαθμό μειωμένης δράσης της λακτάσης.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του είναι:

-Τυμπανισμός

-Ναυτία

-Κοιλιακές κράμπες

-Κοιλιακός πόνος ή κολικοί

-Έκλυση αερίων

-Διάρροια

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων γίνεται άμεσα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (30 λεπτά έως 2 ώρες). Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με το βαθμό μειωμένης δράσης της λακτάσης.

Διάγνωση

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να διαγνωστεί με διάφορα τεστ:

-Τεστ δυσαπορρόφησης της λακτόζης μέσω παρακολούθησης της αύξησης της γλυκαιμίας

-Τεστ αναπνοής με μέτρηση υδρογόνου στον εκπνεόμενο αέρα μέσα από χορήγηση λακτόζης

-Μέτρηση του pH των κοπράνων

Αντιμετώπιση

Όταν κάποιο άτομο διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη δυσανεξία θα πρέπει:

Σε πρώτο στάδιο να μην καταναλώνει καθόλου λακτόζη για κάποιο διάστημαΣτη συνέχεια γίνεται σταδιακή εισαγωγή τροφών με λακτόζη

Είναι πολύ σημαντικό να μάθει ο ασθενής να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων. Μεγάλη προσοχή διότι εκτός από το γάλα και τα προϊόντα του μπορούμε να συναντήσουμε την λακτόζη σε τροφές όπως: αρτοσκευάσματα, ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζαχαρωτά, παξιμάδια, έτοιμες σούπες, έτοιμες σάλτσες, αλλαντικά, αναψυκτικά. Επίσης σκευάσματα θυροξίνης περιέχουν λακτόζη.

Λήψη σκευασμάτων λακτάσης με τη μορφή σταγόνων ή χαπιού Πρόσληψη προβιοτικών που περιέχουν λακτάση Μέτρηση ασβεστίου και βιταμίνης D Υπάρχουν δεκάδες είδη γαλακτοκομικών που διαθέτουν διαφορετική περιεκτικότητα σε λακτόζη. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση διότι η περιεκτικότητα της λακτόζης μειώνεται. Δοκιμάζοντας τα προϊόντα αυτά μπορείς να βρεις το επιτρεπτό όριο ανοχής που δεν σου προκαλεί συμπτώματα.

Λουκία Δραγανιδάκη – Nutri Harmony